Cégvilág

Februárban újra támad az új influenza

A legfrissebb adatok szerint a lakosság 32 százaléka beadatta magának a H1N1 vírus elleni vakcinát. Az előző héthez képest csökkent a megbetegedés, de februárra újabb fertőzési hullám várható.

Az előző héthez képest 30 százalékkal kevesebben, nagyjából 10700-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, az influenzaaktivitás l csak Zala megyében emelkedett. - mondta az InfoRádiónak Molnár Kornélia, az országos tiszti főorvos helyettese.

A szakember szerint a megbetegedések csökkenésének az oka egyrészt az iskolai szünet volt, valamint az, hogy sok munkavállaló szabadságot vett ki az év végére. Elmondta azt is: a múlt héthez képest a 15 éven aluli betegek száma tíz százalékkal csökkent, és úgy tűnik, hogy túljutottunk az újinfluenza-járvány első csúcspontján.

A helyettes tiszti főorvos azonban hangsúlyozta: február végétől a járvány második hullámára kell számítani, ám ennek intenzitása már kisebb lesz.

Molnár Kornélia elmondta: a térítéses oltásból 60 ezren részesültek, a többi 4 millió rendelkezésre álló adagból pedig 2,7 millióan kaptak. A lakosság  32 százaléka beoltatta  magát, ami európai viszonylatban is kiemelkedően jó.

H1N1 Omninvest influenza oltás sertésinfluenza
Kapcsolódó cikkek