Cégvilág

Festéktoner biomasszából

A világ első biomassza-alapú festéktonerét fejlesztette ki a Ricoh. Az innováció lényege, hogy a festék elsődleges alkotóelemét biomasszából készítik. Az új fejlesztésnek köszönhetően csökken a tonerek környezetre gyakorolt negatív hatása – valamint a kőolaj-felhasználás és a CO2 kibocsátás.

Évente több mint 200 000 tonna festéktonert gyártanak világszerte, melyek 80 százaléka kőolaj alapú festék felhasználásával készül. A kőolaj készletek megőrzése és a tonerek környezetre gyakorolt negatív hatásának csökkentése érdekében a Ricoh kifejlesztette a biomassza alapú festéktonert, mely növényi alapanyag felhasználásával készül, és a hagyományos festékeknél kevesebb kőolajat tartalmaz – áll a Ricoh Hungary közleményében.

A Ricoh már 2002 óta használ biomasszából készült műanyag alkotóelemeket a Japánban értékesített másolókban. 2005-ben az iparágban az első gyártó volt, aki egy multifunkciós berendezés fő elemeihez 50% biomassza tartalmú műanyagot használt.

A legfrissebb technikai áttörést viszont 2009 végén, az ún. „for E toner”, a világ első biomasszát tartalmazó festéktonere jelentette, hiszen a nyomtatási minőség romlása nélkül sikerült a toner teljes tömegének 25%-át biomassza-alapú anyaggal helyettesítenie.

Bár a „for E toner” egyelőre csak a japán piacon kapható, a Ricoh tovább fejleszti a biomassza alapú tonerhez kapcsolódó technológiát és know-how-t annak érdekében, hogy a jövőben ez az innováció a teljes termékpalettára alkalmazhatóvá váljon.

Ricoh biomassza festéktoner
Kapcsolódó cikkek