Cégvilág

Guinea Hongkongban is "üldözi" a RuszAlt a pénzéért

A guineai kormány felszólította a RuszAlt, hogy helyezzen biztosítékként letétbe 430 millió dollárt az orosz alumíniumóriással támadt tulajdonjogi vitája kapcsán.

A nyugat-afrikai ország kormánya szerint a RuszAlnak a Hong Kongban ezen héten eladott részvényei után befolyt 2,24 milliárd dollárt kell felhasználnia arra, hogy rendezze a Friguia bauxit- és timföldtársaság körül támadt viszályt, amelyet a RuszAl - Guinea állítása szerint - illegálisan szerzett meg – tudósít a RIA Novosztyi.

A guineai junta ezt megelőzően levelet intézett a Hong Kong-i értéktőzsdéhez, figyelmeztetve a RuszAl részvények tulajdonosait, hogy 860 millió dolláros követelése van a céggel szemben, ami kihathat a tőzsdei értékre. A RuszAl 2006-ban szerezte meg a Frigua komplexumot 19 millió dollárért. A guineai junta, amely tavaly jutott hatalomra, államosítani akarja a céget, amelynek értékét 257 millió dollárra becsüli. A guineai kormány a szerinte elmaradt adókifizetések után követeli a 430 millió dolláros összeget.

A RuszAl tartja magát korábbi álláspontjához, mely szerint törvényesen jutott a havi 52 ezer tonna alumíniumot termelő egységhez és nemzetközi bíróság elé viszi az ügyet.

részvény tőzsde Guinea követelés Ruszal Hongkong
Kapcsolódó cikkek