Cégvilág

Haiti: adakozók vámszedői

Félezer, a haiti földrengésre utaló domainnevet jelentettek be a katasztrófát követő napokban csak az Egyesült Államokban. A címek döntő többségét valódi karitatív szervezetek regisztráltatták, ám sajtóhírek szerint rengeteg a hiszékeny adakozókra vadászó csaló is. Az FBI figyelmeztetést adott ki.

„Családom meghalt a földrengésben. Nincs miért tovább élnem, néhány napon belül véget vetek az életemnek. Vagyonomat szét szeretném osztani. Ha a pénzügyi lebonyolításban segítségemre tudna lenni, várom jelentkezését.” Idézet egy e-mailből, amelyet százezerszámra küldtek ki amerikai címekre. Állítólag egy Port-au-Prince-i ügyvéd vetette virtuális papírra közvetlenül a katasztrófa után. Hogy hányan dőltek be neki, nem tudni, azt viszont igen, hogy egy nagyszabású – az úgynevezett „nigériai sémára” hasonlító – csalási kísérletről van szó.

Egy másik e-mailben a brit vöröskereszt nevében kérték fel adakozásra a címzetteket. Az elektronikus levél a megtévesztésig eredetinek tűnt, a logó, a színek, még a domain is stimmelni látszott. A francia Médecins Sans Frontieres nevében is tízezerszám küldték ki az e-maileket, amelyeket a katasztrófa gyermekáldozatairól készült képekkel próbáltak még szívhez szólóbbá tenni. Utólag kiderült, hogy a leveleket egy szlovákiai szerverről küldték ki.

A csalárd e-maileket persze viszonylag könnyen kiszűrik ma már a spamáradathoz szokott internet-felhasználók. Keményebb dió viszont a csalárd honlapok leleplezése. Az ABC által idézett adatok szerint a katasztrófát követő napokban csaknem félezer, a földrengésre utaló domainnevet jegyeztettek be csak az Egyesült Államokban. Többségüket valódi karitatív szervezetek, ám a gyanú szerint jócskán akad a regisztráltatók között az adakozni vágyókat becsapni próbáló csaló is.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy az FBI a hét végén figyelmeztetést tett közzé. Ebben tanácsokat ad arra nézve, hogy miként lehet elkerülni a csalókat és csapdáikat. A legfontosabb – jelezte a nyomozóiroda –, hogy csak jól ismert, átlátható szervezeteknek adományozzanak a segíteni vágyók. Vagy ha nem ilyennek kívánnak pénzt adni, akkor is alaposan informálják le előzetesen. A csalárd e-mailek is felismerhetők – hangsúlyozta az FBI -, nyelvezetük jellemzően szegényes, sok a nyelvtani és helyesírási hiba bennük.

Nem újdonság, hogy nagy természeti katasztrófák után csalók vetik rá magukat a segíteni vágyókra – írta az amerikai sajtó. A Katrina hurrikán rombolása után is gombamód nőttek ki a földből az alapítványok, karitatív szervezetek, amelyeknek túlnyomó többsége persze valóban segíteni próbált, ám jó párnak „alternatív” szándékai voltak. Az ABC híradása szerint 38 olyan csaló került akkor börtönbe, aki a hurrikán pusztításából próbált csalárd módon meggazdagodni.

Nagylelkű „mobiladakozók”
Az amerikai vöröskereszt 37 millió dollárnyi pénzadományt gyűjtött össze a múlt héten a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére. Az összegből 9 millió dollár érkezett „mobiladakozás” útján, vagyis úgy, hogy a felhasználók egy SMS küldésével 10 dollárt adományozhattak – derül ki a legfrissebb adatokból.

földrengés Haiti online csalás domain bejegyzés
Kapcsolódó cikkek