Cégvilág

Mégsem lesz teljesen török a Renault Clio

A Renault ma közölte: a Clio új verzióját Törökország mellett Franciaországban is gyártják. A vállalat ezzel engedett Párizs nyomásának.

A Renault ma megerősítette, hogy nem helyezi át a Clio gyártását teljes mértékben Törökországba, így a franciaországi Flins gyár tovább működhet, sőt, egy új elektromos autót is itt gyártanak majd – tudósít a BBC. Carlos Ghosn, a cég vezére úgy fogalmazott: a Renault francia vállalat és társadalmilag felelősen cselekszik, ez az egyik oka annak, hogy a Flins-i üzemet választották a villanyautó számára.

A francia konszern a múlt héten jelentette be, hogy az új Clio gyártását részben törökországi telephelyére költöztetné. A francia kormány tiltakozással fogadta a bejelentést és arra hívta fel a figyelmet, hogy az autógyár ígéretet tett arra, hogy minimalizálja az állások megszűnését Franciaországban.

A Renault a PSA Peugeot Citroenhez hasonlóan 3 milliárd eurós hitelt kapott a múlt évben. A francia állam jelenleg 15 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, de Párizs a múlt héten felvetette, hogy 20 százalékra emelné részesedését a Renault-ban.

Sarkozy kormányának több minisztere is kiállt amellett, hogy a kabinetnek a támogatás fejében joga van a cég irányításának befolyásolásához, ugyanakkor az EU versenyfelügyelet magyarázatot követelt Párizstól, kiemelve, hogy az állami támogatás nem akadályozhatja a cégek szabad döntési jogát. Nicolas Sarkozy szombaton tárgyalt Carlos Ghosnnal. A francia elnök korábban megjegyezte: nincs értelme, hogy Franciaország autógyártóiba ruházzon be, ha azok külföldre viszik a termelést.

Clio Sarkozy termelés Renault Török Ghosn
Kapcsolódó cikkek