Cégvilág

Mennyit keresnek a buszsofőrök? – Országos felmérés

A Workania állásportál által működtetett Merces fizetési felmérés legutóbbi összehasonlító elemzésében a szakértők szakmák szerint, régiós bontásban és korcsoportok szerint is megvizsgálták a buszvezetők átlagfizetéseit, sőt összevetették a szlovákiai és cseh kollégáik bérszínvonalával is.

Az országos 168 400 Forint bruttó átlagfizetés valóban lényegesen alacsonyabb Magyarországon, mint az északi szomszédoknál. Hazánkban még mindig jobban megéri mozdonyt vezetni, mint autóbuszt. Az eltérés a két szakma átlagfizetései között valóban jelentős: a Magyarországon dolgozó mozdonyvezetők havi átlagjövedelme eléri a 272 700 forintot, azaz egy átlagos mozdonyvezető több mint százezer forinttal keres többet havonta, mint egy a jelenleg sztrájkoló buszsofőr - derül ki a Workania állásportál által működtetett Merces fizetési felmérésből.

Kamionsofőrként is lényegesen jobban lehet keresni hazánkban, mint buszvezetőként: a 198 300 forintos országos fizetési átlag valóban csábító lehet a jelenlegi bérharcokat folytató BKV dolgozók számára. Az azonban elgondolkodtató, hogy a fővárosban és Pest megyében az autóbuszokat vezetők mennyivel többet kapnak kézhez, mint a többi megyében dolgozó kollégáik. A 194 500 forintos fővárosi és a 196 900-as Pest megyei bruttófizetés jelentősen meghaladja az országos átlagot.

A Merces kutatói szerint 2010 elején a legalacsonyabb buszvezetői bruttó átlagfizetés Nógrád megyében van (mindössze 130 300 forint), de lenne okuk az elégedetlenségre a Hajdú-Bihar megyei buszvezetőknek is (135 000 forint).

A Merces munkatársai megállapították, hogy a kevesebb, mint egy év rutinnal rendelkezők bruttó átlagfizetése a 143 000 forint körüli sávban mozog, míg a legalább 3 év szakmai tapasztalatot a hazai úttalan utakon 171 700 forinttal díjazzák. Aki legalább tíz éve kitartott az autóbusz vezetése mellett, annak az átlagos fizetése havonta 176 400, ami alig-alig haladja meg a hazai országos szakmai átlagot.

A kutatásból az is kiderült, hogy a buszsofőrök 13. havi bérének átlagos nagysága 98 000 forint, a mozdonyvezetőké pedig több mint 170 000 forint. A béren felüli juttatások területein az autóbusz-vezetők 35 százalék-a nyugdíjbiztosítási hozzájárulásra, 28 százalékuk a munkába járás költségének megtérítésére, 23 százalékuk pedig foglalkozás-egészségügyi ellátásra számíthat. A mozdonyvezetők körében a leggyakoribb juttatás az ingyenes italellátás a munkahelyen (45 százalék).

A Merces kutatásából az is kiderült, hogy a magyarországi buszvezetők 2008 és 2009 első negyedévében számíthattak a legalacsonyabb átlagfizetésre, átlagosan 159 ezer forintra. Az elmúlt év végén ez a szám 171 ezer forint volt.

A BKV dolgozói kedden kezdtek sztrájkolni anélkül, hogy megállapodtak volna az elégséges szolgáltatásról. A szakszervezetek és a cég vezetése folyamatosan tárgyalnak, de idáig nem született megállapodás. Ugyanakkor az álláspontok a legfrissebb hírek szerint közeledtek. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tegnap kezdeményezte a sztrájktörvény módosítását, mivel szerintük az adófizetők pénzéből fenntartott, monopolhelyzetben működő, eladósodott és tartósan veszteséges állami és önkormányzati közszolgáltató vállalatok sztrájkolói lehetetlenné tették a főváros, illetve a főváros vállalkozóinak és lakosságának közlekedését. A kezdeményezéshez csatlakoztak a közúti közlekedési szolgáltatókat képviselő szervezetek is.


[enews_gallery id='495911']

autóbuszvezető átlagfizetés BVK fizetés buszsofőr
Kapcsolódó cikkek