Cégvilág

Sikerült tartani, vagy sok esetben növelni az M-Telekom piacait

A Gazdasági Rádiónak adott interjújában a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, Christopher Mattheisen elmondta, hogy szinte minden területen sikerült tartani vagy nyerni kisebb piaci részesedét a tavalyi év utolsó három hónapjában.

A Magyar Telekom működési környezetét meghatározó gazdasági helyzetben és a szolgáltatók közötti versenyhelyzetben sem voltak éles változások – mondta a cég tavalyi negyedik negyedéves teljesítményére utalva, számok említése nélkül Christopher Mattheisen. Az elnök-vezérigazgató szerint szinte minden területen sikerült tartani vagy nyerni kisebb piaci részesedét a tavalyi év utolsó három hónapjában.

Christopher Mattheisen szerint az ország GDP-jének alakulása a cég eredményére közvetett hatást gyakorol, ami általában késleltetve jelentkezik. „Igazán a foglalkoztatottság továbbá a lakosság fizetőképességének alakulása befolyásolja a Magyar Telekom működési környezetét” – mondta a Gazdasági Rádió Nap Vendége műsorában. Az elnök-vezérigazgató arra számít, hogy a 2010-es évben még zsugorodás jellemezheti a piacot.

A további költségcsökkentésre vonatkozó kérdésre azt mondta, az esetleges leépítésekről még nem tud nyilatkozni, de lát olyan területeket, ahol még lehet spórolni. Idén több rendszer modernizálásába is belekezdenek, „hogy csak 3-4 rendszert üzemeltessünk, ne egy tucatot”.
Mattheisen szerint a hálózat üzemeltetése is megoldható alacsonyabb költség mellett.

„Abszolút rémhírnek” nevezete a menesztésével kapcsolatos korábbi híreket. „Bő két évre érvényes szerződésem van, és az igazgatóság bizalmát teljes mértékben bírom” – mondta, hozzátéve, hogy nem igaz az sem, hogy bármivel meggyanúsították volna a hatóságok.

A balkáni szerződések vizsgálatával kapcsolatos díjak nagyságát azzal indokolta, hogy „utólag vizsgálni egy ügyet majdnem mindig többe kerül, mint az eredeti tétel értéke”. A vizsgálat 3 országra terjedt ki, számtalan akadály, dokumentum-megsemmisítés nehezítette a munkát - mondta. A további vizsgálatra fordított költségek nem lesznek mérhetőek az eddigiekhez – tette hozzá.

Az osztalékkal kapcsolatban azt mondta, a korábbi osztalékpolitikától nem térnek el, és nincs semmiféle nehézség, ami késleltetné az kifizetését.

Az akvizíciók terén Magyarországon az IT és kábelpiacon lát lehetőséget, míg a nemzetközi színtéren a gazdasági válság következményeként a privatizációs folyamatok elhúzódását látja.

Eléggé élénk a versenyhelyzet már most is, az eddigi frekvencia és versenypolitika jó szolgáltatási minőségű és árú piacot eredményezett – mondta arra a kérdésre, hogy kaphatnak-e a közeljövőben újabb versenytársat a mobilpiacon. „Műszaki oldaláról sem biztos, hogy elbír a piac még egy szereplőt” – tette hozzá, utalva arra, hogy a legutóbbi sikertelen tenderen egyetlen komoly multinacionális szolgáltató sem próbálkozott.

Christopher Mattheisen arra számít, hogy idén tovább folytatódik a tartalomszolgáltatás és a technológiai hozzáférés közeledése, amit a Magyar Telekom szeretne kihasználni, egyben cáfolta a sajtóban időnként felröppenő híreket az origo eladásáról is.

A teljes interjú ma este 6 órakor hallható a Gazdasági Rádióban.


 

Magyar Telekom foglalkoztatottság GDP info Mattheisen kommunikáció interjú techmológai
Kapcsolódó cikkek