Cégvilág

Toyotája van? Lehet, hogy visszahívják!

A Toyota ma hivatalosan közölte, hogy Európában is vizsgálja a gázpedál meghibásodása miatti visszahívás szükségességét.

A Toyota jelenleg vizsgálja a helyzetet, ezért nem lehet tudni, pontosan mennyi autót érinthet a visszahívás a kontinensen. Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államokban 6 millió gépkocsit hívtak vissza a gázpedál esetleges meghibásodása miatt, a Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint ezt további 2 millió követheti, ha Európában is megindul a visszahívás.

Január 26-án a Toyota felfüggesztette nyolc érintett modell, köztük a Camry és a Corolla értékesítését és gyártását az Egyesült Államokban. A japán Advanced Research elemzője szerint a termelés leállása havonta mintegy 553 millió dolláros veszteséget okoz a konszernnek.

A japán lapok tegnap arról cikkeztek, hogy a Toyotával kapcsolatos kifogások negatívan hathatnak más, az országból származó cégek hírnevére is. A Toyota legfrissebb számításai szerint 6 százalékkal magasabb, 8,27 darabos eladásra számít 2010-ben, de ez a kalkuláció a cég közlése szerint nem veszi tekintetbe a mostani visszahívást.

A NHTSA múlt év végén közzétett adatai szerint a Toyota hívta vissza a legtöbb hibás autót 2009-ben 4,92 milliót (személyautó és kisteherautó), s ezzel története során első ízben vezeti a hibalistát. A Toyota kilenc komolyabb visszahívást jelentett be 2009-ben.

A Toyota Motor Europe (TME) 2 millió jármű visszahívására készül, miután 26 bejelentést kapott, hogy a gázpedál bizonyos körülmények között lassabban emelkedik fel az alaphelyzetbe - mondta a Világgazdaság Online-nak Som Ferenc, a budapesti márkaképviselet pr-vezetője, kiemelve: egyetlen baleset sem következett be az említett ok miatt.

A TME jelenleg azt méri fel, a különböző modellek esetében miolyen gyártási időszakban készült járműveket kell ellenőrzésre a szakszervizekbe hívni, annyi azonban biztos, hogy a probléma nem érinti a 2009 augusztusa után készült Toyotákat. A Toyota Motor luxusmárkája a Lexus esetében pedig semmiféle anomáliát nem tapasztaltak a tulajdonosok.

Corolla Európa visszahív Toyota Camry
Kapcsolódó cikkek