Cégvilág

Zene csak pénzért? – Lázadnak a spanyol borbélyok

A spanyol szerzői jogi szövetség úgy döntött, jogdíjat kér azoktól a fodrászoktól, akik szalonjukban zenével szórakoztatják a vendégeket. A sevillai borbélyok fizetnek, a katalánok azonban tiltakoznak az intézkedés ellen.

A szerzőket tömörítő szervezet (SGAE) 6-12 eurós díjat kér a zenés fodrászatoktól. A szakma képviselőinek egy része alávetette magát az intézkedésnek, az észak-nyugati Katalónia régióban azonban fellázadtak a fodrászok a díj fizetése ellen – számol be a Guardian.

A sevillai borbélyokkal ellentétben a katalán Haj- és Szépség Szövetség illetékese felháborodva tiltakozott a díj fizetése ellen, mondván: a fodrászok nem húznak hasznot a zenéből. Josep María Figuera leszögezte: a zenére azért van szükség, hogy a vendégek otthonos hangulatban tölthessék az időt a fodrászatokban. Az intézkedés nyomán több száz szalon plakátokon kéri fel ügyfeleit, hogy hozzák saját lejátszójukat, ha zenét szeretnének hallgatni hajvágás közben.

A szerzőket képviselő szövetség ezzel kapcsolatban elmondta: a fodrászoknak azért kell fizetniük, mert zenei szolgáltatást nyújtanak, éppúgy, mint a bevásárló központok és a cipőboltok, amelyek szintén díjfizetésre kötelezettek.

 

fizet Borbély zene fodrász díj
Kapcsolódó cikkek