Cégvilág

A BorsodChem friss forrásokat kap

Elkötelezettséget vállalnak - a jelenleg kialakult egyezség szerint - az észak-borsodi kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) fő tulajdonosai - a Permira és a Vienna Capital Partners (VCP) - illetve a stratégia befektetői szerepre törekvő Wanhua csoport, hogy annyi további friss forrással járulnak hozzá a BorsodChem további működéséhez, amennyi elegendő a vállalat újbóli növekedési pályára állításához - közölte a BorsodChem Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn az MTI-vel.

Wolfgang Büchele úgy fogalmazott: "közel kerültünk egy konszenzuson alapuló megoldáshoz a BorsodChem hosszú távú jövőjével kapcsolatban", amennyiben a fő tulajdonos Permira Alapok és a vállalatban stratégia befektetői szerepre törekvő Wanhua csoport a következő hetekben megállapodást ír alá, akkor pont kerülhet a közelmúltban új lendületet kapott, több hetes intenzív tárgyalási folyamat végére.

Hozzátette: a felek között egyetértés körvonalazódik a múlt év októberében megkötött előzetes megállapodásban még nyitva maradt kérdésekről. "A jelenleg kialkudott egyezség értelmében a Permira és a Vienna Capital Partners (VCP) továbbra is többségi tulajdonosok maradnak a BorsodChemben a következő három évben" - ismertette Wolfgang Büchele.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a jelenlegi megoldás szerint a fő tulajdonosok és a kisebbségi részvényesek egyaránt elkötelezettséget vállalnak arra, hogy annyi további friss forrással járulnak hozzá a BorsodChem további működéséhez, amennyi elegendő a vállalat újbóli növekedési pályára állításához.

Mint mondta, a BorsodChem tavaly negyedévről negyedévre növelte fő termékeinek értékesítési volumenét, és a negyedik negyedévben érte el a legjobb eredményt: TDI-ből (toluilén-di-izocianát) az év második felében 15 százalékkal többet értékesített mint az elsőben, míg MDI-ből (metilén-difenil-di-izocianát) ugyanebben az időszakban 6,5 százalékkal bővült az értékesítés volumene.

"Mivel a piacon fokozatosan növekszik az izocianátok iránti kereslet, idén további növekedésre számítunk az értékesítésben és a jövedelmezőségben egyaránt. A régi és új tulajdonosaink által befektetett friss forrásokat az eredeti növekedési tervek szerinti kapacitásbővítésre fogjuk fordítani" - részletezte, hozzáfűzve, hogy "most, hogy egy hosszú tárgyalási sorozat után körvonalazódni látszik a végleges megoldás, stabilizálódó vállalatirányítással végre a BorsodChem további eredményes működésére" koncentrálhatnak.

A vállalat hosszú távú jövőjével kapcsolatban a tulajdonosok között kialakult konszenzus biztonságot jelent a vevőknek, a beszállítóknak és a munkavállalóknak egyaránt - jegyezte meg Wolfgang Büchele.

A Yantai Wanhua Polyurethanes kínai társaság - miután felvásárolta a BC Zrt. mezzanine hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) jelentős részét - tavaly ősszel jelezte érdeklődését a magyar vegyipari csoport iránt. Ezt követően tárgyalásokat folytatott a BorsodChem managementjével, a többségi tulajdonos Permirával, a magyar kormánnyal, valamint banki és más hitelezőkkel.

Borsodchem Permira Wolfgang Büchele Wanhua csoport
Kapcsolódó cikkek