Cégvilág

A kisvállalkozóknak 2010 már a harmadik válságos évük

A 2010. év immáron a harmadik válságokkal terhes esztendő lesz a mikro-, családi és kisvállalkozások számára - nyilatkozta Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke az MTI-nek.

Hozzátette: az ez évre szóló makrogazdasági adatok, valamint az ország költségvetése további, nagyon nehéz évet vetít előre a hazai kisvállalkozások számára. Az IPOSZ elnöke szerint a magyar kisiparosok a mostani körülmények között nem tudják kellőképpen megalapozni piaci helyzetüket.

A kedvezőtlen kisvállalkozói helyzetre példaként említette az érdekképviselet elnöke, hogy a vállalkozásoknak jelentős megrendelést önkormányzatok költségvetésében egyre kevesebb összeg szerepel beruházásra, felújításra. Ebből arra lehet számítani, hogy kevesebb munkát tudnak majd megszerezni a kisiparosok. A kisvállalkozók helyzetén nem javít az sem, hogy az üzleti tevékenységből kigazdálkodott adóalapot a pénzügyi kormányzat üzleti alapra kívánja helyezni.

A jövedelmet az egy-két évvel ezelőtti átlagos forgalomhoz viszonyítva várják el - mondta Szűcs György, aki szerint a 2011-re várható gazdasági fellendülésre azzal készülhetnek fel a vállalkozások, ha a legkisebb munkát is elvégezve működő vállalkozások maradnak.

Az IPOSZ a helyzet megváltoztatására azt javasolja, hogy az kisvállalkozói irányelvében (Small Business Act) foglaltak szerint az üzemméretnek megfelelő szabályokat kellene bevezetni Magyarországon is a szektor semleges helyett, azaz "gondolj a kicsire, gondolkozz először kicsiben" - tette hozzá Szűcs György.

A kisvállalkozói érdekképviselet elnöke elmondta: az IPOSZ kiemelten figyel a szakmunkásképzésre, felnőttképzésre, hogy a vállalkozások munkaerőben, szellemiségében, vezetéstechnikában versenyképesek legyenek a Magyarországon is egyre nagyobb számban megjelenő európai uniós vállalkozásokkal szemben, és helyt tudjanak állni a velük való együttműködésben.

kisvállalkozók Iposz Small Business Act Szűcs György
Kapcsolódó cikkek