Cégvilág

A Madách Színházat megbírságolták - Ellentmondásos jegyértékesítés

A Madách Színház Nonprofit Kft. jegyértékesítő programra kiírt egyszerű közbeszerzése kapcsán 500 ezer forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a színházat, mivel az ellentmondásosan határozta meg a közbeszerzés tartalmát - a február 2-án kelt határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A Madách Színház még 2008 tavaszán indította el a közbeszerzést, azzal a céllal, hogy számítógépes - internetes - jegy- és bérlet értékesítő programcsomagot vásároljon. A felhívás mellé készített dokumentációt három cég, a Jegymester Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Interticket Kft. és az Origo Zrt. vásárolta meg.

A dokumentációból kitűnt, hogy az ajánlatkérő a meglévő hőpapíros nyomtatóival akarta továbbra is kiadni a jegyeket, bérleteket, de azokra vonalkódot kért, amely az előadás pontos időpontját, címét, helyét, a jegy árát, és a pénztáros kódját tartalmazza. További feltétel volt, hogy a jegy mindenben feleljen meg az jogszabályoknak és adóhivatali elvárásoknak, és feleljen meg a szigorú számadású nyomtatványokkal kapcsolatos feltételeknek. Ugyanakkor kimondta, hogy a színház nyugtaadásra nem köteles, és pénztárgéppel nem lehet pályázni.

Ezek voltak az egymásnak ellentmondó feladatok, ugyan is a szigorú számadású nyomtatvány ebben az esetben a nyugta, azt pedig pénztárgéppel lehet adni. Végül csak az Interticket Kft. vállalta a veszélyt, és adott be ajánlatot, ugyanakkor a Jegymester Kft. a KDB-hez fordult. A döntőbizottság előbb felfüggesztette az eljárást, majd azt lefolytatva nem állapított meg jogsértést. A Jegymester a bírósághoz fordult, amely megerősítette a döntést. A Jegymester azonban tovább fellebbezett az ítélőtáblához, amely arra utasította a KDB-t, hogy folytassa le az eljárást újra, mert az eredeti feltételekkel valóban nem lehet jogszerű ajánlatot adni.

A KDB második eljárásában megállapította: "az ajánlatkérő jogsértést követett el, mert a kiírást oly módon határozta meg, hogy azzal az olyan ajánlattevőket, akik az adózással és nyilvántartással, valamint a szigorú számadású bizonylatok kezelésével kapcsolatos valamennyi előírásnak és az érvényben lévő PM és APEH utasításoknak megfelelő ajánlatot akartak tenni, az eljárásból kizárta."

A Madách Színház Nonprofit Kft.-t ezért a KDB 500 ezer forintra bírságolta.

jegyeladás bírság APEH Madách Színház
Kapcsolódó cikkek