Cégvilág

Egyre csak csökken a lakások ára

A csökkenés mértéke és dinamikája már mérséklődhet 2010-ben

A hazai lakáspiacon 2009-ben folytatódott az áresés, a harmadik negyedév végéig a lakások ára reálértéken 7,6, nominálisan pedig 4,5 százalékkal csökkent – közölte Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgató-helyettese az FHB Lakásárindex frissített adatait bemutató sajtótájékoztatón.

Hozzátette: bár a lakástámogatási rendszer megnyírbálása, illetve egyes támogatási elemek megszüntetése az index második negyedévi értékét pozitív irányba befolyásolta, ám ez csak átmeneti korrekcióra volt elég, a csökkenő trend megfordítására nem.

Harmati László ugyanakkor kiemelte: a lakáspiaci árcsökkenés mértéke – ellentétben egyes, benchmark-ként kezelt európai országokkal – Magyarországon továbbra is egy számjegyű, földcsuszamlás-szerű zuhanásról tehát nincs szó.

Ami pedig a 2010-re várható folyamatokat illeti: az FHB szakértőinek előrejelzése szerint a lakásárindex az idén további 9 százalékkal csökken, vagyis a mérséklődő trend folytatódik, ám az esés továbbra is egy számjegyű marad. Az áresés dinamikája és mértéke ugyanakkor – hangsúlyozta Harmati László – várhatóan már lassul majd ebben az évben.

lakáspiac ingatlanpiac harmati lászló
Kapcsolódó cikkek