Cégvilág

Felfüggesztett börtönt kaptak a Google vezetői

Egy olasz bíróság hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Google három vezető munkatársat, amiért nem távolítattak el időben egy személyiségi jogokat sértő videót weboldalukról.

Egy Down kóros gyerekek jogaiért küzdő szervezet hívta fel az olasz bíróság figyelmét arra a videóra, amelyen egy torinói iskolában társai súlyosan bántalmaznak egy autista fiút. A telefon kamerájával készült felvételt a Google egyik videós oldalára töltötték fel.

Az anyag nyomán pedig az olasz bíróság ma hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Peter Fleischert, a Google jogi tanácsadóját, a cég szenior alelnökét, David Drummondot, valamint George Reyes nyugalmazott pénzügyi igazgatót. A bíróság az ítélet indoklásában hangsúlyozta, hogy nem cenzúráról van szó, a lényeg a közlés szabadságának és az egyén jogainak kiegyensúlyozása.

A Google viszont elképesztőnek nevezte az ítéletet, amely ellen fellebbezést nyújtott be. A cég egyébként már eltávolította a videót, amelynek segítségével bíróság elé állították a négy fiatalkorú elkövetőt. A keresőóriás az AP-nek nyilatkozva elmondta: az ítélet azért abszurd, mert lehetetlen feladatra kényszeríti az internetes cégeket, amelyek nem képesek az oldalaikra feltöltött nap több ezer videó ellenőrzésére.

videó börtön bíróság Google elítél
Kapcsolódó cikkek