Cégvilág

Kínaiaké lehet a BorsodChem

A Reuters tudósítása szerint a kínai Wanhua Industrial Group 140 millió eurós tőkeinjekciót ad a BorsodChemnek, és két éven belül 100 százalékos tulajdont szerezhet a cégben.

A kínai Wanhua a Permira és a Vienna Capital Partners magántőke társaságokkal kötött megállapodást követően 140 millió eurós tőkét invesztál a BorsodChembe - jelenti a Reuters.

A BorsodChem Reuters által idézett közlése szerint a Wanhua a cég átalakítását követően további 110 millió eurót injekcióz a cégbe. A BorsodChem közölte, hogy a restrukturálást követően a Wanhua opciót nyújthat be befektető partnereinek tulajdonrészére is és két éven belül a BorsodChem 100 százalékos tulajdonosa lehet.

A jelenlegi megállapodás részeként a Wanhua mintegy 30 millió euró kezdeti forrást bocsát a BorsodChem rendelkezésére – áll a cég közleményében.

Az átstrukturálási folyamat lezárásakor a Wanhua további 110 millió euró finanszírozást biztosít a BorsodChem számára. A vállalat az új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzemének és salétromsavgyárának felépítésére, valamint általános vállalati célokra fogja felhasználni az összesen 140 millió euró új forrást, amely a senior banki hitelekkel azonos feltételekkel bír.

Amint az átstrukturálási ügylet lezárul, a Wanhua gyakorolhatja vételi opciós jogát, amellyel a következő 24 hónap folyamán megvásárolhatja a Permira Alapok/VCP BorsodChemben birtokolt teljes részesedését. Az ügyletben résztvevő felek megállapodtak abban, hogy a tranzakció részletei nem nyilvánosak.  A konszenzuson alapuló megállapodást és a hozzá tartozó finanszírozást a senior banki és mezzanin hitelezőknek még jóvá kell hagyniuk.

„Az új forrás épp időben érkezik, hiszen vállalatunk most készül a korábban leállított beruházási program folytatására. Hálás vagyok a Wanhua támogatásért, amit remélem, a banki és mezzanin hitelezők is jóváhagynak majd. A BorsodChem elkötelezett a TDI 2 üzem és a salétromsavgyár-beruházások mielőbbi befejezése mellett. Várakozásaink szerint az üzemek megtérülése számottevően tovább javítja a társaság nyereségességét” – mondja Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

Wanhua Borsodchem Permira
Kapcsolódó cikkek