Cégvilág

Kórházak eladósorban

Jövő hétfőig nyújthatják be a pályázók a három éve bezárt Svábhegyi Gyermekkórház ingatlanainak megvásárlására szóló pályázatukat – tájékoztatta a Világgazdaságot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) kommunikációs osztálya.

A kórházi kapacitások csökkentésekor három kórház 19 ingatlana vált feleslegessé, ezekről a MNV Zrt.-nek kell gondoskodnia. Mivel a gazdasági válság az ingatlanpiacot is érintette, a vagyonkezelő tanácsa a nagy értékű ingatlanok értékesítésére vonatkozó egyedi döntésének meghozatalakor mérlegelni fogja a részletfizetés lehetőségét. Az értékesítésből származó bevétel a központi költségvetésbe kerül – tudta meg lapunk. Ám üzleti okok miatt nem sikerült kiderítenünk, mekkora összegre számít a vagyonkezelő.

A Hűvösvölgyi úton két éve bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 40 hektáros ősparkja és központi épülete egyelőre használati jogokkal terhelt. Például ott működik a Vadaskert Alapítvány, és e területen két lakóépületben 33 bérlő lakik. Amennyiben az önkormányzat elvi engedélyt ad a telek megosztására, a lakóépületek leválaszthatók, így ez év második felében a MNV Zrt. nyilvános pályázattal meghirdeti az értékesítést. Egyébként az OPNI Völgy utcai ingatlanát 500 millióért már értékesítették. Amúgy a hazai egészségügyben fellelhető visszásságokat mutatja az OPNI bezárása miatt most is húzódó per az intézet és a CVI Radiológiai Kht. között. Kárpáti Zsuzsanna, a megszüntetett kórházak jogutódjául kinevezett Egészségügyi

Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója szerint a kht. 2 milliárd forintot követel, mivel négy évvel ezelőtt 15 évre szóló lízingszerződéssel, 700 millió forint értékben felépítette és működtetni is kezdte az intézet diagnosztikai részlegét. Ám a kórház bezárása miatt 13 évnyi bevételkieséstől esett el, és végkielégítést is fizetnie kellett 29 dolgozójának. Kárpáti Zsuzsanna itt is szövevényes történetbe gabalyodott, hiszen kiderült, a CVI gépei egy offshore cég tulajdonában vannak, amelyeket a CIB Banktól fölvett hitelből vásárolt. Ám a bank a történésekre való tekintettel rátette kezét a drága gépparkra. Az MNV Zrt. szerint az egykori CVI gépeinek állagmegóvása a bank kötelezettsége.
A XIII. kerületi Szabolcs utcában lévő Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) ingatlanai a legkevésbé rendezettek, egy Symbion Kft. nevű cég használati joga miatt az értékesítés ugyancsak ez év második felében kezdődhet meg – tudtuk meg a MNV Zrt.-től.

A kórházbezárás során számos „csontváz” bukott ki a szekrényekből – mondta lapunknak Kárpáti Zsuzsanna. Ilyen csontváz például a Symbion fantomcég, amelyről máig nem sikerült megtudni, ki áll mögötte. A főigazgató rejtélyesnek tartja: hogyan hosszabbította meg a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal egy elérhetetlen cég bérleti jogát. Igaz persze, hogy címe van, nevezetesen a bezárt OGYK címe. Rejtélyes továbbá az is, hogyan került az OGYK kertjének közepébe a közeli Széchenyi gyógyfürdőből átvezetett vízcső. Az biztos, hogy – amennyiben a fürdő tulajdonosa, no meg a természet engedi – akár gyógyfürdő-kórház is épülhetne a szép telken.
Amúgy a bezárt intézmények ingóságainak értékesítése csaknem véglegesen megtörtént.
Annak ellenétre, hogy akad még eladni való textília, a professzori szobák stílbútorai, két zongora és néhány páncélszekrény is gazdára vár, sikeres az eddig lezajlott árveréssorozat. Bár az abból befolyt 49 millió forintnál többre számított, hiszen a kórházak felszámolása hosszú folyamat volt, így az őrzés, a leltározás, a takarítás, a kórházak felhalmozódott beszállítói adósságainak kiegyenlítése milliárdokba került.
A MNV Zrt.-től megtudtuk, például a volt Svábhegyi Gyermekkórház évi őrzési költsége 17,3 millió forint, az OPNI-é pedig a legszükségesebb állagmegóvással 71,8 millió. Az ugyancsak megszüntetett Fiumei úti Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) azonban csupán önálló intézményként szűnt meg, a gyógyítás továbbra is folyik a kórházban, ám a Péterfy Sándor Utcai Kórházhoz csatoltan működik. Mindkét intézmény a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van.

Iratanyagok

A bezárt kórházak 10 100 méternyi betegdokumentációja és a 13 400 méter egyéb iratanyaga egyelőre porosan, összecsomagolt dobozokban az EKI raktárában hever, nincs pénz egyelőre az elsődleges dokumentációra sem.

Pedig legalább idő- vagy ábécérendbe kellene sorolni, hogy megmeneküljenek az enyészet elől – véli Kárpáti Zsuzsanna.

Pedig legalább idő- vagy ábécérendbe kellene sorolni, hogy megmeneküljenek az enyészet elől – véli Kárpáti Zsuzsanna. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek