Cégvilág

Lepontozták a Danone-t a tudatos vásárlók

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) tejipari elemzése szerint a Galgafarm nyerte az első helyezést, második a Naszálytej, harmadik pedig a Virágoskút Kft. lett. Az tejipari cégmérce sereghajtói a Pannontej, a Friesland, a Veszprémtej lettek, a legalacsonyabb pontszámot a Danone kapta.

Tizennégy tejipari áruféleséget és 31 tejipari céget vizsgált a TVE környezeti, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontból. Az úgynevezett cégmérce vizsgálatot a tejipari termékek széles körében végezték el: az adatbázisban egyaránt szerepelnek a gyümölcsjoghurt-, joghurt-, kefir-, krémtúró-, puding-, rudi-, sajt-, sajtkrém-, tejföl-, tejszín-, túró-, vaj- és vajkémmárkák, valamint a gyártók rangsorai.

A tejipari ágazatról készült cégmérce rangsora itt, összefoglaló elemzés pedig itt érhető el.

A vállalatok környezetvédelmi teljesítményének vizsgálatából kiderült, hogy a 31 vizsgált tejipari cég közül egyik sem tett közzé honlapján környezeti jelentést. Több cég kapott környezetkárosításért bírságot: a Friesland Hungária Zrt. és a Jásztej Zrt. 2007-ben többször is, mivel több tejüzeme is káros anyagokat bocsátott a szennyvízhálózatba (utóbbi céget 2002-2007 között minden évben megbírságolták emiatt). A Sole-Mizo Zrt.-t zajvédelmi határérték túllépése, hulladék-nyilvántartás vezetésének elmulasztása, és a Frieslandhoz hasonlóan csatornaszennyezés miatt marasztalták el.

A bio alapanyagokkal dolgozó Galgafarm, Andechser, Virágoskút, Naszálytej, Milchwerke Bechtesgadener Land, Sole-Mizo és a Kärntnermilch viszont pluszpontot kapott.

A cégek társadalmi teljesítménye vegyes eredményeket hozott. A legtöbb problémát a Danone céggel kapcsolatban találta a TVE: hazai és nemzetközi viszonylatban is kirívóan sok kritikát kapott a sajtótól és a hatóságoktól egyaránt. A Zott hazai forgalmazóját fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás miatt a Gazdasági Versenyhivatal többször megbírságolta. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pedig az Egertejre, illetve az Alföldire szabott ki bírságot. A Friesland a nemzetközi porondon került szembe a hatóságokkal, mivel több esetben is megsértette az anyatejpótlékok marketingjét szabályozó nemzetközi egyezményt.

A munkavállalókkal kapcsolatos magatartást vizsgálva a munkaügyi felügyelőségek adatai alapján megállapítható, hogy a cégek nagyjából felét az évek során kisebb bírsággal sújtották. Nagyobb és többszöri bírságot a Dráva Tej, a Sole-Mizo és a Friesland kapott.

Az értékelésben fontos szempont volt, hogy a gyártó palettáján mennyi magyar termék található, illetve a cég mekkora százalékban van hazai tulajdonban. Maximális pontszámot a Tolnatej, a Minna, a Naszálytej, a Fuchs Tej, a Fino-Food, a Galgafarm, a Jásztej és a Dráva Tej ért el. E cégek többsége minden termékét Magyarországon állítja elő, és több mint 90 százalékban magyar tulajdonúak. A legnagyobb pontlevonással a Zott és a Mona Hungary céget sújtották, mivel gyártási tevékenységet Magyarországon nem folytatnak, termékeiket importálják.

Az értékelés és pontozás rendszeréről bővebben itt olvashat!

 

tejipar cégmérc e tudatos vásárlók
Kapcsolódó cikkek