Cégvilág

Nem hajlandók dolgozni a TE Ganz-Röck gyárban a bérhelyzet miatt

Továbbra sem veszik fel a munkát a kiskunfélegyházi TE Ganz-Röck gyár dolgozói, mivel a múlt hét végi egyeztetésen sem kapott konkrét menetrendet a sztrájkbizottság a cég vezetőitől az elmaradt bérek kifizetésére - írja hétfőn számában a Népszava.

A lapnak Sárosi Péter, a Vasas Szakszervezeti Szövetség dél-alföldi képviselője hozzátette, a munkavállalók a további érdemi tárgyalásokra folyamatosan rendelkezésre állnak, és ha a több mint két hónapos elmaradásban lévő bérfizetés végre megtörténik, haladéktalanul munkába is lépnek.

A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a munkavállalók e hét elején fizetési felszólítást nyújtanak be a munkáltatónak, s ha erre sem kapják meg elmaradt fizetésüket, akkor kezdeményezik a felszámolási eljárás megindítását.

A helyzet visszás: megrendeléssel el van látva az erőművi berendezéseket gyártó cég, ám a pénzügyi válság kitörése után igen megnehezült a termeléshez elengedhetetlen banki hitelek felvétele. A stratégiainak minősülő társaság ezért a nehéz időszak áthidalására több mint hárommilliárd forintos hitelért fordult a Magyar Fejlesztési Bankhoz, ám a kormánygaranciát igénylő ügymenet a szakértők szerint csak március második felében teheti lehetővé a folyósítását.

A napi megélhetési gonddal küszködő dolgozók múlt év ősze óta sztrájkjaikkal már többször elérték elvégzett munkájuk elmaradt ellenértékének pótlási ígéretét, de ez mindig csak részben valósult meg. Ezért február 1. óta határozatlan időre szóló – a bérfizetésig tartó – munkabeszüntetésbe kezdtek.

 

Vasas Szakszervezeti Szövetség TE Ganz-Röck gyár
Kapcsolódó cikkek