Cégvilág

Nő a feszültség Toyota ügyben

Az Egyesült Államok és Japán viszonyát is hátrányosan érinti az egyre nagyobb méreteket öltő Toyota-visszahívási ügy.

A Toyota menedzsmentje hamarosan az amerikai Kongresszus illetékes bizottsága előtt számol be az autógyár visszahívás-sorozatának hátteréről. A jelenlegi állás szerint a meghallgatásokon a cég legmagasabb szintű vezetőjeként Yoshimi Inaba, az amerikai üzletág vezetője vesz részt. Ugyanakkor egyre nagyobb nyomás nehezedik a vezérigazgatóra, akinek személyes jelenléte a szakértők véleménye szerint sokat jelentene a bizalom szempontjából.

Akio Toyoda ugyan márciusban a tervek szerint látogatást tesz az Egyesült Államokban, ahol kormányhivatalnokokkal is találkozik, de erre a február 24-én kezdődő meghallgatások után kerül sor. Yoshinobu Yamamoto, az Aoyama Egyetem professzora az AP-nek elmondta: a cég legmagasabb tekintélyének jelenlétére van szükség, hogy személyesen mondja el, mit tesz a vállalat a problémák elhárítása érdekében.

A professzor szerint egyelőre csak a Toyota ügyéről van szó, ugyanakkor ha rosszul kezelik a helyzetet, a feszültség más területekre is átterjedhet. Ha a meghallgatások nem a tervek szerint alakulnak, az Egyesült Államok és Japán viszonya is megromolhat, hiszen a két ország már jelenleg is vitában áll egy okinawai amerikai hadi bázis áttelepítésének terve miatt.

Eközben a Toyota közölte, hogy tovább növelik a vállalat működésének nyilvánosságát és azokat a technikai problémákat is bejelentik, amelyek nem igényelnek visszahívást. "Próbálunk proaktívak lenni és lépéseket tenni a bizalom helyreállítása érdekében, ezt szolgálja a visszahívást nem indukáló problémák nyilvánosságra hozása" – mondta a cég szóvivője.

A Toyota eddig 8,5 millió autót hívott vissza a gázpedál meghibásodása miatt a világ eddigi legnagyobb szabású visszahívási akciója keretében. A közelmúltban a 2010-ben gyártott Prius hibrideket is visszarendelték, azok fékhibája miatt. A költségek a Toyota számításai szerint a Priusszal kapcsolatos akciót leszámítva mintegy 2 milliárd dollárt tesznek ki.

Toyoda kongresszus Toyota meghallgatás
Kapcsolódó cikkek