Cégvilág

Unit4: erős utolsó negyedévvel volt eredményes 2009

Az üzleti szoftvereket globális szinten fejlesztő és szállító UNIT4 bejelentette a 2009-es évre vonatkozó üzleti eredményeit, amelyben a nehéz piaci körülmények ellenére egy sikeres üzleti évről számol be.

Az üzleti szoftvereket fejlesztő és szállító UNIT4 közleményében tudatta, hogy 2009 utolsó negyedévében árbevétele 5 százalékkal, 102,2 millió euróra csökkent, az előző év hasonló időszakában elért 107,6 millió euróról.  A cég arról is beszámolt, hogy a vizsgált időszakban az EBITDA és a bruttó árbevétel aránya 26,8 százalékra növekedett.
A társaság licenc-eladásokból származó árbevétele decemberben újra növekedni kezdett, amely mintegy 10 százalékos növekedés 2008 hasonló időszakához képest.

A tavalyi év teljes árbevétel 4 százalékkal csökkent, nagysága 379,4 millió euró volt, míg 2008-ban ez az érték 393,6 millió euró volt. Az EBITDA és a bruttó árbevétel aránya 19,8 százalékra növekedett, a 2008-as 17,8százalékról. Az év közben végrehajtott vállalati átszervezés költségeit is beleszámítva az EBITDA 7 százalékkal növekedett, összege 75,1 millió euró volt. A UNIT4 részvényeseinek nettó profitja 58 százalékkal, 19,4 millió euróra növekedett, a megelőző évben elért 12,3 millió euróról. A társaság részvényenkénti eredménye - a goodwill-lel kapcsolatos tételeket nem számítva – 15 százalékkal 1,33 euróra növekedett

2009 utolsó negyedévében a UNIT4 új megrendelőinek száma erős növekedést mutatott, főként a Németországban, az Egyesült Királyságban és Észak-Amerikában megszerzett új ügyfeleknek köszönhetően. Ezen a téren a Benelux államok, Svédország és Norvégia is jól teljesített. Decemberben a UNIT4, 2009. folyamán először, növekedést könyvelhetett el a licenszeladásokból származó árbevételek terén.

A gyengélkedő globális gazdaság elsősorban a licenszeladásokból származó jövedelmet érintette. A vásárlói döntések elhúzódtak, vagy későbbre tolódtak a csökkenő befektetési hajlandóság, illetve a leszűkült anyagi erőforrások miatt. Mindazonáltal számos vállalat felismerte a változó üzleti környezethez igazodó hatékony üzleti szoftverek előnyeit.

A FinancialForce.com, a salesforce.com Force.com platformjára épülő online számviteli megoldásának megalkotása a vállalatcsoport egyik legfontosabb kezdeményezése volt 2009-ben. Ezen a területen további értékesítési- és marketing jellegű befektetések várhatók.

A UNIT4 három fontos régióban, a Benelux államokban, Norvégiában és Svédországban a piaci várakozások felett teljesített. A Benelux államokban az árbevétel 3 százalékkal növekedett. Svédországban a valutaárfolyam-ingadozásnak köszönhetően 6 százalékkal csökkent. Norvégiában a cég árbevétele nem mutatott változást.

megrendelő szofver siker eredmény unit4 árbevétel fejlesztő szállító
Kapcsolódó cikkek