Cégvilág

Az Alfa Busz elindul a Volánbusz új tenderén

Az Alfa Busz Kft. elindul a Volánbusz által a közeljövőben meghirdetésre kerülő új közbeszerzési pályázaton is - közölte az MTI érdeklődésére pénteken a székesfehérvári cég tulajdonos ügyvezetője.

Mogyoróssy Tibor ezt azután jelentette ki, hogy a Volánbusz Zrt. közölte, hogy a jogszerű eljárást jóváhagyó közbeszerzési döntőbizottsági határozat ellenére eláll a nyertes ajánlattevővel, a kínai XIAMEN King Long United Automotive Industry Co-val való szerződés megkötésétől.

A döntést a társaság azzal indokolta, hogy a buszok beszerzésére ne egy alaptalan vádaskodással terhelt eljárás eredményeként kerüljön sor.

A társaság a közeljövőben egyfordulós, nyílt közbeszerzési eljárást indít azonos műszaki tartalommal, az új eljárás során - a meghatározott szerződéses feltételek mellett- kizárólag az ajánlati ár lesz az értékelési szempont.

Az Alfa Busz Kft. előző közbeszerzési pályázatra beadott ajánlata a Magyar Buszgyártók Szövetségének korábbi megállapítása szerint nem csak műszaki paramétereiben, hanem mintegy 15 százalékkal olcsóbb árával is kedvezőbb volt a tender győzteseként kihirdetett kínai cégénél.

A székesfehérvári Alfa Busz Kft. csütörtökön jelentette be, hogy 96 dolgozója kaphatja meg rövidesen a felmondását, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDP) elutasította a cégnek a Volánbusz Zrt. busz közbeszerzési tendere ellen benyújtott immár harmadik jogorvoslati kérelmét.

A székesfehérvári Ikarus gyártól bérelt üzemcsarnokban 2002 óta dolgozó, korábban évi mintegy 130-150 autóbuszt gyártó vállalkozás kritikus helyzetben van. Március 9-én csődvédelmet kért. Az értékesítő, gyártó és vevőszolgálati kft.-ből álló Alfa Busznak mintegy 250- 260 millió forint szállítói, s ugyanakkora összegű APEH-tartozása van. Raktárkészletben mintegy 150 millió forint, gépekben, berendezésekben pedig 50 millió forint értékű vagyonnal rendelkezik.

A következő időszakban a cég vezetése megpróbálja kidolgozni és meghozni a szükséges rekonstrukciós intézkedéseket, s tárgyalásokat folytat a hitelezőkkel.

tender Volánbusz Alfa Busz
Kapcsolódó cikkek