Cégvilág

Az Apple a HTC-n keresztül támadja a Google-t

Az Apple beperelte a kínai HTC okos telefongyártót a Google operációs rendszer használata miatt.

Az Apple keresetében 20 olyan szabadalmat említ, amely állítása szerint az ő tulajdona, a HTC pedig bitorolja azokat a Google Android platformot használó mobiljaival. Bár az Apple a bírósághoz benyújtott dokumentumokban nem nevezi meg alperesként a Google-t, a Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a HTC közvetítőül szolgál a keresőóriás elleni támadáshoz.

"Úgy gondolom, ez közvetett per a Google ellen" – vélte Shaw Wu, a Kaufman Bros. elemzője. A Fuh Hwa Securities Investment Trust szakértője viszont úgy látja, hogy az eljárás nem különleges, hiszen gyakori a technológiai vállalatok körében, a HTC pedig nem feltétlenül a legjobb célpont ehhez.  A Saul Ewing jogi tanácsadó cég szabadalmi jogásza úgy látja: az Apple a könnyebb célpontot választotta a HTC-vel, hiszen a konkrét készülékek esetében egyszerűbb a jogsértés bizonyítása, mintha az operációs rendszert gyártó Google-t támadná.

Az Apple az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz nyújtott be panaszt és bírósági eljárást is kezdeményezett, azért, hogy elérje: a HTC ne forgalmazhassa telefonjait az Egyesült Államokban.

A Google a közelmúltban mutatta be első, saját okos telefonját, a Nexus One-t, amelyet a HTC gyárt. Az Apple ezt a készüléket is jogsértőnek nevezi, csakúgy, mint a Herót, a Dreamet és a MyTouch-ot – ezeket saját márkanevével értékesíti a HTC. A cég közölte: egyelőre nem tudta megvizsgálni az ellene felhozott vádakat, de leszögezte, hogy a per nem hat majd első negyedéves pénzügyi eredményeire.

HTC Nexus One per Apple bíróság Google
Kapcsolódó cikkek