Cégvilág

Cushman & Wakefield: Nagyon bíztató a hazai helyzet

A Cushman & Wakefield, 56 ország kereskedelmi ingatlanbefektetési volumen változásait elemző „Nemzetközi Befektetési Atlasz 2010" kutatásának előjelzése szerint, a befektetések 30 százalékos növekedése várható 2010-ben világszerte, ezzel 478 milliárd dollár (362 milliárd euró) összbefektetést érve el, mely nagyban köszönhető az Egyesült Államok újraéledő piacának.

A március 16.-án a franciaországi MIPIM kiállításon megjelenő riport szerint, ha a gazdaság  továbbra is fejlődik, akár még magasabb is lehet ez az érték. 2009-ben a kereskedelmi  ingatlanbefektetések 23 százalékkal 365 milliárd dollárra (270 milliárd euró) csökkentek világszerte, amely a 2003-óta mért legalacsonyabb érték.

A tavalyi év vége felé a megnövekedett befektetői keresletnek és a csökkenő kínálatnak  köszönhetően a legtöbb területen a hozamok stabilizálódása volt tapasztalható. A nemzetközi átlag 20 bázisponttal 7,8 százalékra csökkent és az előrejelzések szerint további 25-50  százalékos csökkenés várható 2010-ben.

Az óvatos bérlőknek és a növekvő kínálatnak köszönhetően 2010 első felében további 5 százalékos csökkenés várható, a prémium kategóriás értékek év végi stabilizálódását megelőzően. Az első hat hónap minden szektorban 9,2 százalékos éves bérleti díj csökkenést  hozott, de az év második felében ez az érték javult, csupán 2,2 százalék éves csökkenést
mutatva. A világ 20 legjelentősebb befektetési célpontja közül nyolc az ázsiai régióban található, mivel a tavalyi évben sokat javítottak pozíciójukon. Az üzletkötések száma Hong Kong, Tajvan és Új-Zéland piacán nőtt, míg Ausztráliában, Dél-Koreában a globális átlagnál sokkal enyhébb visszaesés volt tapasztalható.

„Annak ellenére, hogy a piac továbbra is kihívásokkal teli és egy újabb visszaesés sem kizárt, a pénzügyi szereplők és befektetők a magasabb kockázat ellenére is megrohamozzák a piacot." mondta David Hutchings a Cushman & Wakefield európai piackutatási vezetője.

Charles Taylor, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ügyvezető igazgatója hozzáfűzte: "A magyar gazdaság strukturális változásokon ment keresztül, melynek eredménye most kezd láthatóvá válni. Ez mindenképpen ösztönzi majd a befektetőket, hogy újra megfontolják az itteni befektetési lehetőségeket, figyelembe véve a budapesti irodapiac rugalmasságát, valamint a fizetőképesség helyreállását a szigorítások után. Továbbá a jelenlegi hozamok Magyarországon, Prágához és Varsóhoz viszonyítva 75-100 bázispontos kedvezményt biztosítanak, mely kedvező vásárlási lehetőségeket kínál, de amint ez megszűnik a befektetők várhatóan átértékelik a kockázatokat és az ország teljesítményét."

Hosszú ideje először a magyar befektetési piac kilátásai nagyon bíztatóak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) körültekintő felhasználásával és a megszorításokkal a magyar gazdaság az elkövetkező 3-4 évben várhatóan erősödik, a nemzeti össztermék növekedése várhatóan meghaladja Lengyelországét és Csehországét.

Az alapvető jellemzőit tekintve, Budapest jelentősen magasabb iroda bérbeadási  mutatókkal dicsekedhet, mint közép-európai társai. A bérbeadási mutató a válság ellenére rekord közeli magasságban maradt, annak köszönhetően, hogy sok nemzetközi bérlő tört be a magyar piacra, hogy profitálhasson az olcsóbb bérleti díjakból, a magasan képzett munkaerőből, valamint a magas életszínvonalból. A kínált termék jó minőségű és a bérleti díjak a legalacsonyabbak a régióban.

2010 felmérés befeketés Cushman & Wakefield ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek