Cégvilág

Energiatakarékos izzók tesztje

A laborháttérrel készült nemzetközi tesztben vizsgálták a megtérülési időt, a hidegben működést, a színhűséget, a fénykibocsátást és a tartósságot. A tesztelt termékek komoly különbségeket mutattak, a legjobb egy hazai gyártású General Electric termék lett - áll a Kosár magazin közleményében.

Az Európai Bizottság 2008-as határozata alapján 2012-ig minden hagyományos, izzószálas villanykörte gyártása fokozatosan megszűnik az EU-ban. Jelenleg 75 wattos és nagyobb izzókat már nem lehet előállítani.

A kompakt fénycsövek két legfontosabb előnye az energiatakarékosság és a tartósság. A kompakt izzók egyhuzamban történő, tartós használatnál azonban az arra érzékenyeknél szemfáradás, fejfájás léphet fel. Joggal lehet ugyanakkor abban reménykedni, hogy a jobb minőségű kompakt fénycsöveknél a fejlesztések során ki lehet küszöbölni ezeket a hatásokat.

Gyakran említett kritika, hogy a kompakt csövek fénye nem adja vissza a dolgok eredeti színét, mert a színkibocsátási karakterisztikája eltér a természetes fényétől. Az azonban mára kiderült, hogy e hatás a fénycsövek minőségével fordítva arányos, azaz a fejlettebb fénycsövek színkibocsátása jelentősen kedvezőbb. Másrészt az erre különösen érzékenyeknek a halogén izzók használatát lehet javasolni.

A Kosár magazinban közölt teszt szerint az izzók névleges teljesítményénél a mért teljesítmény több esetben közel 10 százalékkal szerényebb volt, akadt ugyanakkor több „túlteljesítő” fénycső is. Még érdekesebb a névleges és a számított élettartamot megvizsgálni: van olyan termék (Megaman), amely 15 évet ígér, de a teszt tanúsága szerint mindössze másfél évig „húzza”, emellett két Philips és egy Sylvania izzó is jelentősen elmarad az ígértektől.

A takarékos fénycsövek jellemzően 1 000 és 2 000 forint közötti összegért vásárolhatóak meg, ettől felfelé tér el a rangsor legvégén kullogó Megaman termék, melynek 2.390 forint a fellelt fogyasztói ára, a tesztgyőztes GE izzó pedig mindössze 999 forintért beszerezhető.
 

energiatakarékos ár teszt izzó fénycső teljesítmény
Kapcsolódó cikkek