Cégvilág

Keletre menne a posta

Még a 2013-as teljes hazai postai liberalizációig meghatározó regionális szereplővé szeretne válni a Magyar Posta (MP) Zrt. Jelenleg is folyik a munka a cégnél, hogy minél előbb megjelenhessenek egyes szolgáltatásaikkal a kelet-közép-európai piacokon, például Romániában, Ukrajnában – értesült a Világgazdaság.

A terjeszkedést más fejlett nyugat-európai postatársaságokkal együttműködve képzelik el. A következő szűk három év terveiről és tennivalóiról egy tegnapi postafiók-átadás után számolt be lapunknak Szűts Ildikó, a társaság vezérigazgatója.

A külföldi terjeszkedési tervek mellett természetesen elsősorban a hazai pozícióinak megerősítésével készül a piacnyitásra a Magyar Posta. Ennek jegyében az idén tízmilliárd forintot fordítanak beruházásra, fejlesztésre: megépítik második logisztikai központjukat Gödöllőn, a Ferihegyi repülőtéren pedig nemzetközi kicserélőüzem létesítését kezdhetik el. Szintén százmilliókat költenek a legforgalmasabb postahelyek modernizálására. A társaság a szolgáltatásportfólióját is a közelgő liberalizáció tükrében alakítgatja.

A hagyományos postai szolgáltatások zsugorodása miatt kieső bevételt a pénzügyi és pénzforgalmi, valamint az elektronikus szolgáltatások körének bővítésével igyekszik pótolni a társaság. Öszszességében egyébként nem vár nagy változást a teljes piacnyitástól a vezérigazgató, hiszen az MP árbevételének 75 százaléka már most is a versenypiacról jön.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

postai szolgáltatások Szűts Ildikó Magyar Posta terjeszkedés
Kapcsolódó cikkek