Cégvilág

Márkás termékek hihetetlenül olcsón? - Veszélyes aukciós portálok

Néhány éves késéssel, de az utóbbi időben immár Magyarországon is hódítanak az új típusú online aukciók, amelyeken hihetetlenül alacsony árakon lehet márkás termékeket megszerezni. Legalábbis első ránézésre.

A fruli.hu, a speeno.net vagy az egy ideje már Magyarországon is elérhető bidrivals.com oldalakon az új látogatót az lepheti meg, hogy az egyes termékeket töredék áron kínálják, sőt, mivel a lezárult aukciókat hetekre visszamenőleg át lehet böngészni, arról is meggyőződhetünk: az áruk valóban a bolti ár 5-15 százalékán találnak új gazdára. Ha pedig a turpisságot ott sejtjük, hogy ezek a portálok irreálisan magasan határozzák meg a tényleges kiskereskedelmi árat, ismét tévedünk: ezek általában valóban megfelelnek a piaci viszonyoknak.

Az, hogy ezeknél az aukcióknál mégsem szeretetszolgálatról van szó, akkor válik világossá, ha számításba vesszük, hogy a licitekért is fizetni kell, a lapunk által felkeresett oldalakon általában 90 és 140 forint közötti összeget (a pontos ár nemcsak a portálok, hanem a vásárolt licitek mennyiségének függvényében is változik). Némi számolgatás után kiderül, ezeket az összegeket is figyelembe véve az egyes termékek nagyon is behozzák az árukat, sőt, adott esetben busás hasznot termelnek a vállalkozásnak. A logika ugyanis minden esetben hasonló: a termékek induló ára nulla, amelyet minden egyes licit megemel valamennyivel.
Mint az két számításunkon látható, a portál haszna lényegében azon múlik, hogy mennyiben határozzák meg ezt az úgynevezett licitlépcsőt. Mivel ez a bidrivals esetében igen alacsony, jelenleg 2,7 forint, egy-egy termék eladása akár ötszörös hasznot is hozhat a vállalkozásnak. Igaz, ezen a portálon általában van lehetőség arra, hogy a vesztes szerencsevadászok a hivatalos kiskereskedelmi áron – megfejelve némi szállítási költséggel – a megtett licitek összértékét számításba véve vásárolják meg a terméket. Ez egy igen jövedelmező „marketingeszköz” a vállalkozások kezében.

Jóval kisebb a nyereség a speeno.neten, ez a 0,4 eurós, mintegy 55 forintos licitlépcsőnek tudható be. Itt azonban kivételszámba megy az olyan aukció, ahol be lehet számítani a bebukott tétek értékét a termék megvásárlása esetén.

Bár a témával foglalkozó fórumokon gyakran fordul elő olyan vélemény, amely csalásnak minősíti ezeket az aukciókat, erről lapunk tapasztalata szerint nincs szó. Az üzleti modell ugyanis önmagában is szép jövedelmezőséget biztosít, így – a számokat figyelembe véve – nincs „szükség” arra, hogy a portálok az aukciók befolyásolásával vagy a megnyert termékek visszatartásával javítsanak anyagi helyzetükön.
Ilyen aukciós portálokkal kapcsolatosan már érkeztek beadványok a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez, ám átfogó vizsgálatokra még nem került sor – tájékoztatta lapunkat Kathi Attila, a szervezet szóvivője. Hozzátette: fontos kérdés, hogy a felhasználók alapos tájékoztatásban részesülnek-e a honlapon a licitek áráról, vagy arról, hogy sikertelenség esetén ezeket elveszítik. Ezeknek a feltételeknek a lapunk által górcső alá vett portálok megfeleltek, az azonban tagadhatatlan, hogy az árveréseken fontos szerepe van a szerencsének is.

aukciós portál márkás termék árverés
Kapcsolódó cikkek