Cégvilág

Orbán Viktor közüzemi díja: hatalmas összegek mennek rezsire

Ha a Fidesz kormányra kerül, a külföldi tulajdonban lévő közszolgáltatási szerződéseket egyenként át fogja vizsgálni - tette egyértelművé Orbán Viktor az EU-tagországok budapesti nagyköveteivel nemrégiben folytatott tárgyaláson. Azt is mondta: Magyarországon több millió ember fizetésének 70-80 százalékát felemésztik a közüzemi díjak, ezért a nemzeti ügyek kormánya az első perctől kezdve azért fog dolgozni, hogy a fizetések minél kisebb része menjen el a rezsiköltségekre. - számol be az MTV.

Remélem, Orbán Viktor nem a saját vízszámláját tanulmányozva jutott erre a következtetésre - reagált a Fidesz elnökének kijelentésére Ányos József a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ) elnöke. A szakember hozzátette: ma az EU olyan víziközmű-beruházásokat támogat, melyeknél teljesül a követelmény, hogy a vízdíj a háztartások kiadásainak maximum 3-4 százalékát tegye ki. Itthon az átlagos adat 2-3 százalék. A statisztika mögé nézve azonban nem ilyen szép a helyzet. Hazánkban a vízdíjak sok helyen rengeteg költségelemre nem nyújtanak fedezetet. Így például a fogyasztó többnyire nem fizeti meg az infrastruktúra amortizációját, ami nonszensz - érvelt Ányos.

Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ szóvivője úgy vélte: sem a áramrendszer üzemeltetési díjaiban, sem a lakossági ellátásban nincsenek tartalékaik, nem érnek el rajta extra nyereséget.

rezsiszámla közüzemi díj Fidesz
Kapcsolódó cikkek