Cégvilág

Pozsony nemet mondott Demján Metropolisára

Nemet mondott a pozsony-ligetfalusi önkormányzat a városkerület (és a szomszédos Horvátjárfalu) területére tervezett többfunkciós központ urbanisztikai tervére kedden.

A Metropolis nevet viselő projekt fő kivitelezője a Demján Sándor tulajdonában lévő TriGranit csoport lenne. A ligetfalusi önkormányzat a tervet elutasította, s nem ajánlja a munkálatok folytatását. Milan Ftácnik, ligetfalusi polgármester közölte, hogy számukra ezt a téma "le van zárva". Miután a ligetfalusi mellett a horvátjárfalui önkormányzat is állást foglalt, Ftácnik szerint most a városon a sor, hogy döntsön.

A "megakaszinó" néven elhíresült terv ellen elsősorban a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hadakozik, amely szerint a többfunkciós központ éppen a kaszinó miatt a bűnözés melegágyává válhat. A másik oldalon azonban számos támogatója van a tervnek, amely a vitatott kaszinón kívül egyebek között kongresszusi központot, szabadidő központot, üzleti negyedet, golfpályát, élményfürdőt is tartalmaz.

A vita egyelőre nincs lezárva. Zászlós Gábor, a nagyberuházást kivitelező TriGranit társaság szlovákiai elnöke újságíróknak elmondta, hogy részletes tervek, hatástanulmányok nélkül nem lehet ilyen fontos kérdésben véleményt alkotni.

A TriGranit szerint az 1,5 milliárd eurót felemésztő nagyberuházás összterületéből csupán 27.365 négyzetméter esik a kaszinó negyedre, a szállodákra viszont 144 ezer, a kongresszusi termekre, konferenciaközpontokra 76,6 ezer, az aquaparkra és a szórakozó negyedre 159 ezer, az üzlethelyiségekre 137 ezer, az éttermekre, kávázókra pedig további 44 ezer négyzetméter, azaz az új városnegyed korántsem csak a kaszinókról szól.

A beruházó hajlandó esetleg a kaszinó területét módosítani, ám világossá tette, hogy a kaszinó nélkül nem valósul meg a Metropolis. Ha a főváros kereszténydemokrata képviselői továbbra is megtorpedózzák a tervet, akkor a TriGranit végső esetben kivár az őszi önkormányzati választásokig.

A Metropolis az eddig hiányzó kongresszusi turizmus első komoly hazai bázisává válhat, ezt a célt szolgálják a szállodák és az előadótermek - mutatott rá a beruházás egyik fő előnyére a TriGranit szlovákiai vezetője. A kongresszusi turizmus szereplői az átlagos kirándulónál ötször többet költenek, ami az adott város számára komoly bevételt jelent.

Zászlós szerint a beruházáshoz szükséges földterületet már felvásárolták, és a Metropolis, ha megvalósul, legalább 10 ezer embernek adhat munkát, a működéséből befolyó jelentős adóbevételekről nem is szólva.

ingatlanberuházás konferenciaközpont TriGranit Demján Zászlós Gábor Metropolis
Kapcsolódó cikkek