Cégvilág

Rajonganak a kiszervezésért a hazai cégek

A globális pénzügyi és gazdasági válság érezhetően fellendítette a hazai outsourcing-piacot, azon belül is elsősorban a pénzügyi és számviteli, valamint a HR tevékenységek kiszervezésének folyamatát a BDO Magyarország könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég tapasztalatai szerint, amely 2010-ben a piac további dinamikus, akár 20 százalékos bővülésére számít. A pénzügyi és számviteli tevékenységek Magyarországon a teljes outsourcing-piac mintegy 35-40 százalék-át teszik ki.

A pénzügyi és számviteli tevékenységek közül a vállalatok elsősorban a könyvelési, a bérszámfejtési területek, továbbá a pénzügyi és a személyügyi tevékenységeket támogató adminisztrációs feladatok kiszervezésére keresnek külső partnert. „Egy adott terület kiszervezésével a költségcsökkenés mértéke elérheti az 50-60 százalékos szintet is” - emeli ki Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.

A szakember tapasztalatai szerint az Egyesült Államokból induló kiszervezési hullám hatására korábban elsősorban a nemzetközi cégek ismerték fel az outsourcing fontosságát, mára azonban a hazai vállalatok közül is egyre több éri el azt a méretbeli szintet, amely szükségessé és lehetővé teszi a könyvelési és bérszámfejtési folyamatok kihelyezését és erőforrásai átcsoportosítását.

„Mivel a cégek alaptevékenységéhez szorosan nem kapcsolódó feladatok kiszervezése a költségek csökkentésének egyik eszköze, a magyar piacon csak néhány éve elkezdődött kiszervezési folyamatok a válság hatására még inkább felgyorsultak, s az ismert statisztikák szerint a pénzügyi tevékenységek outsourcingja évi 10-12 százalékkal növekedett az elmúlt években” - fejti ki a BDO Magyarország partnere.

Hajnal Péter hozzáteszi: „A BDO Magyarország pénzügyi és számviteli outsourcingból származó árbevétele 2006 és 2009 között a piaci átlagot jelentősen meghaladó mértékben, mintegy 60 százalékkal növekedett, s 2009-ben elérte a 340 millió forintot. Az idei évben további, akár 20 százalékos növekedésre számítunk e szegmensben, így ebből a tevékenységből származó árbevételünk 2010-ben elérheti a 400 millió forintot.”    

„Tapasztalataink szerint a vállalatok – főleg a válság idején – az outsourcingban jellemzően a költségek csökkentésének lehetőségét látják. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a pénzügyi és számviteli feladatok kiszervezésével a cégek további előnyökre is szert tehetnek, ilyen a hatékonyság növekedése és a szakmai minőség javulása, illetve a felelősségek megosztása is” - mondja a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere, Hajnal Péter.
 

outsourcing költségcsökkentés bérszámfejtés kiszervezés BDO Forte pénzügy árbevétel számvitel könyvvitel
Kapcsolódó cikkek