Cégvilág

Sokkal olcsóbb lenne a nyugati gáz - mégsem jön hozzánk

Perpatvar kerekedett abból, ki hozhatja be az olcsó nyugati energiahordozót.

Hiába sokkal olcsóbb a földgáz Nyugat-Európában, mint Magyarországon, importunknak szigorú korlátot szab nyugat felőli gázvezetékünk, a HAG szűkös kapacitása.

Korlátot, azaz részrehajlást sejt a kapacitásokat kiosztó FGSZ Földgázszállítónál is azon gázkereskedők némelyike, amelyeknek nem jutott a július 1-jén induló gázévre szóló importlehetőségből. Pedig úgy tudjuk, az FGSZ által állítólag kedvezményezett cégnek nem vagy alig jutott behozatali lehetőség.

Támadják a hoppon maradt kereskedők a Magyar Energia Hivatalt (MEH) is, amely egy egy évre szóló kapacitáskiosztási döntést hozott, és utasította az FGSZ-t, dolgozza ki a hosszú távú kapacitáslekötések új eljárási rendjét. A probléma ugyanis a hoszszú távú behozatalnál került a felszínre: egyszerre három kereskedő is le akarta kötni a HAG teljes szabad kapacitását.

Csodát persze nem művelhetett a MEH. Az igazi megoldás egy új importvezeték lenne, de erről körültekintően kell dönteni, mert az FGSZ beruházásának a költségeit akkor is ki kellene fizetnünk a gáz árában, ha az új csövön egy molekulányi gáz sem érkezik. Pillanatnyilag ígéretes a piac. A kereskedők Nyugat-Európában terítik azt a mennyiséget, amelyet az USA-nak szántak, de az nem kéri, mert már önellátó gázból.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

MeH HAG földgáz FGSZ gázimportőr
Kapcsolódó cikkek