Cégvilág

Szabadul a Gripen-érdekeltségtől a BAE

Felére csökkenti, később pedig fel is számolja részesedését a Gripen vadászgépeket is gyártó svéd SAAB konszernben a brit BAE Systems, amely ellen - zömmel kelet-európai, köztük magyarországi Gripen-tranzakciókkal kapcsolatban - korrupciós eljárás is folyt Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

A legnagyobb európai hadiipari cég a hétvégén bejelentette: megállapodott a Wallenberg-csoporthoz tartozó svéd Investor AB befektetési társasággal eddigi 20,5 százalékos SAAB-érdekeltsége felének átadásáról; a tranzakció irányára 1,066 milliárd svéd korona (valamivel több mint 90 millió font). Az ügylethez még versenyfelügyeleti jóváhagyás is szükséges.

A BAE a londoni tőzsdén közölte, hogy "idővel" a maradék SAAB-részesedéséből is ki akar szállni, azt a piacon kívánja értékesíteni.

A BAE és a SAAB stratégiai partnersége az 1990-es években kezdődött; az együttműködés fő célja a Gripen harci repülőgépek népszerűsítése és értékesítésének szervezése volt. A BAE Systems 1998 és 2004 között a SAAB legnagyobb részvényese volt 35 százalékos részesedéssel. A részét 2005 elején csökkentette 20,5 százalékra, az e szavazati jogok 20,3 százalékát képviseli. A SAAB többsége a Wallenberg-csoporthoz tartozó intézményeké. Közülük az Investor AB részesedése 19,8 százalékos, a szavazati jogok 38 százalékával.

A BAE Systems Gripenekkel kapcsolatos tevékenységét hosszú ideig vizsgálta a súlyos csalások feltárására szakosodott brit hivatal (Serious Fraud Office, SFO). A vizsgálat egyik leglátványosabb mozzanataként, január végén a brit hatóságok vádat emeltek az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly gróf, a BAE volt kelet-európai kijárója ellen.

Az SFO által akkor ismertetett hivatalos vádemelési tényállítás szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására.

Ennek célja a vád szerint az volt, hogy "ösztönözze" a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését e kormányoktól, vagy "jutalmazza" a már elnyert szerződéseket.

Mensdorff-Pouillyt Londonban őrizetbe vették. Már ki volt tűzve a bírósági meghallgatás időpontja február végére, amikor az SFO a múlt hónap elején teljesen váratlanul bejelentette, hogy lezárja a vizsgálatot, és a BAE-vel kötött vádalku alapján - amelynek részese volt az amerikai igazságügyi minisztérium is - az általa vizsgált ügyekben további büntetőeljárást nem kezdeményez a cég ellen.

Az SFO ejtette az alig egy héttel korábban emelt korrupciós vádakat Mensdorff-Pouilly ellen is.

A vádemelés visszavonásának és a vizsgálat lezárásának közvetlen előzményeként a BAE Systems az SFO-val és az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezség alapján - a brit vizsgálóhatóság hivatalos közleménye szerint - "felelősséget vállalt" a terhére rótt "súlyos kihágásokért", és beleegyezett "jelentős összegű pénzbírság" megfizetésébe.

Az egyezség bírálói szerint azonban a cég valójában csak "könyvelési vétségeket" ismert be, és a súlyosabb, korrupciós vádakkal kapcsolatos bírósági eljárást így elkerüli.

A vádalku alapján a BAE Systems Nagy-Britanniában 30 millió font, Amerikában további 250 millió font - csaknem 400 millió dollár - pénzbírságot fizet.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azért kapcsolódott be a vizsgálatba, mivel a BAE-nek kiterjedt amerikai üzleti érdekeltségei is vannak. Brit sajtóértesülések szerint az amerikaiak is vizsgálták a magyarországi és a csehországi Gripen-ügyleteket.

SFO BAE SAAB stratégiai partnersége
Kapcsolódó cikkek