Cégvilág

Tömeges leépítés a leálló párkányi papírgyárban

Tömeges elbocsátás kezdődik a párkányi papírgyárban. Június végéig maradék 298 alkalmazottjától is megválik a Smurfit Kappa – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

A Smurfit Kappa konszern hivatalosan tavaly októberben jelentette be, hogy Párkányban leállítja a fluting (ipari csomagolópapír) termelését. Döntését azzal indokolta, hogy csökkent a kereslet a Párkányban előállított, csomagolóanyagnak használt hullámpapír iránt. A hivatalos indoklás szerint a termelést a gazdasági válság és az erős konkurencia miatt kell leállítani.

Lubomír Jahnátek gazdasági miniszter tavaly novemberben nem tartotta kielégítőnek ezt az indoklást, és vizsgálatot helyezett kilátásba. A Smurfit Kappa Groupnak vissza kell fizetnie azt a közel 74 ezer euró állami támogatást is, amit adókedvezmény formájában a párkányi papírgyár megvételekor kapott. Ezen felül ki kell fizetnie a szerződés megszegéséért járó büntetést is.

A cég hivatalos adatai szerint a tavalyi évet 45 millió euró veszteséggel zárta a párkányi papírgyár. A közelmúltban több vállalat érdeklődött a gyár iránt, de konkrét megállapodás nem született.

A párkányi papírgyár a régió legnagyobb foglalkoztatójának számított. Bezárása érzékenyen érinti a beszállító és szolgáltató cégeket is. A szakszervezettel folytatott tárgyalások során megállapodás született, hogy a papírgyár alkalmazottai 12 havi átlagbérüknek megfelelő végkielégítést kapnak, emellett a ledolgozott évek után is megilleti őket bizonyos összeg – olvasható a lapban.

Párkány leépít leáll papírgyár
Kapcsolódó cikkek