Cégvilág

Újabb gyanús ügy: a MÁV-nál is lecsapott a rendőrség

Hűtlen kezelés miatt 6 személyt állított elő a rendőrség a MÁV Hídépítő Kft. korábbi munkatársai közül – olvasható a rendőrség közleményében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya nyomozói hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt kedden a reggeli órákban 6 személyt állítottak elő, a MÁV Hídépítő Kft. korábbi munkatársai közül.


 
A gazdaságvédelmi főosztály munkatársai 2006. augusztusa óta folytatnak nyomozást a MÁV Zrt. feljelentése nyomán. A feljelentés adatai szerint a MÁV Hídépítő Kft. – mely a MÁV Zrt. 100 százalékos tulajdonában van – 2004. évre kimutatott 900 millió forintos vesztesége mögött a cég vezetőinek hűtlen kezelést megalapozó döntései állnak. 

 
A büntetőeljárás során a nyomozók több szabálytalanságra bukkantak. Több ezer oldal iratanyag áttanulmányozása és rendezése során gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a Kft. fiktív számlázást folytatott, mely mögött tényleges tevékenység nem állt.

Az eljárás során fény derült többek között arra, hogy több úgynevezett provizórium – ideiglenes hídelem - legyártására kapott a kft. megrendelést, azonban az újak gyártása helyett a régieket festették át és számlázták le, mintha újak lennének. 2009 szeptemberében készült el az több száz oldalas igazságügyi mérnöki szakértői vélemény, mely alapján a mai gyanúsításokra sor kerülhetett. 
 
Jelenleg 6 személy kihallgatása van folyamatban, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt, közülük 4 embert vettek a nyomozók őrizetbe, előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásuk indítványozására. A bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány meghaladja a 207 millió forintot.

hűtlen kezelés rendőrség Hídépítő MÁV
Kapcsolódó cikkek