Cégvilág

Újra jönnek a telephelypénzek

Idén is lehet pályázni telephelyfejlesztésre, a kiírás tervezetét egyeztetésre bocsátotta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A tavalyi telephely-fejlesztési pályázati kiírások sikeresek voltak. Több mint kétszeres volt a túljelentkezés és  csaknem 900 pályázatot adtak be. A hét regionális operatív program keretében meghirdetett kereteket mintegy 30 százalékkal meghaladó pályázati igényt fogadott el az irányító hatóság, az elnyert támogatások összege 23,1 milliárd forint.

Az idei kiírással kapcsolatban kevésbé jó hír, hogy a kis- és középvállalkozások körében igen népszerű támogatási konstrukciónál 2010-ben a feltételek valamelyest szigorodnak.

Mint a Start Tőkegarancia Zrt. közleményében írja, miközben az előirányzott keretösszeg a tavalyival megegyező nagyságú, várhatóan 17,74 milliárd forint, a kapható előleg az elnyert támogatás 40 százalékáról 25 százalékra csökken és több iparág - például az építőipar - kikerül a támogatható szektorok köréből. Emellett megszűnik az a lehetőség, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben megvalósuló beruházásoknál középvállalkozások esetében 10, mikro- és kisvállalkozások esetében pedig 20 százalékponttal növekedhet a támogatási intenzitás. Így korábban egyes régiókban akár 70 százalékos támogatási intenzitás is elérhető volt.

"Véleményem szerint a feltételek szigorítása nehezen indokolható a jelenlegi gazdasági helyzetben, a potenciális kedvezményezettek forrásszerzési lehetőségei még  nem érték el a válság előtti szintet,  ahhoz a gazdasági környezetben további javulásnak kellene beállnia” – véli Szakáll Gábor, a Start üzletág igazgatója. Azt is közölte, hogy a maga részéről az előleg arányát megfelelő biztosíték mellett akár 100 százalékra is felemelné, mert ez lenne érdemi segítség az érintett vállalkozói körnek. 

A pályázat keretében a kkv-k működési helyszínéül szolgáló telephelyek modernizációjára, bővítésére, a nem megfelelő telephelyek cseréjére lehet támogatást szerezni. Az elnyerhető összeg 10 millió forinttól 150 millió forintig terjedhet, régiónként különböző, 25-50 százalékos támogatási intenzitás mellett.

„Az árbevételre vonatkozóan nem kell vállalásokat tenni, a pályázatok keretében alapvetően a munkahelyek megtartását kell vállalni. Ugyanakkor előnyt élveznek az új munkahelyek teremtését vállaló társaságok” – emelte ki végül a Start vezető szakértője.

Start Zrt. telephelyfejlesztés pályázat
Kapcsolódó cikkek