Cégvilág

Az OPEC-et nem izgatja a magas olajár

Másfél éves csúcsra emelkedett a nyersolaj ára, az elemzők szerint folytatódhat a drágulás

A világ árutőzsdéin tegnap mind a WTI, mind a brent kőolaj ára 85 dollár közelében mozgott, egy hete pedig 87 dolláros árfolyamával még a másfél éves csúcsot is sikerült megdöntenie, ami piaci vélemények szerint egyértelműen azt jelzi: hosszú távon is a 80 dollár fölötti sávban marad az energiahordozó ára.

A Reuters által megkérdezett szakértők korábban azt feltételezték: 70 és 80 dollár között húzódhat az a határ, amelynél a további drágulást megakadályozandó a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) beavatkozik, erre azonban jelenleg semmi nem utal, sőt több vezető OPEC-tisztségviselő kifejezetten cáfolta, hogy intervencióra készülnének.

A hírügynökségeknek nyilatkozó OPEC-képviselők nem láttak összefüggést a márciusi iraki termeléskiesés és az olajárak áprilisi alakulása között: szerintük átmeneti műszaki problémák nem képesek tartósan befolyásolni az olajárak alakulását.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

üzemanyagára olajár OPEC világpiaci ár
Kapcsolódó cikkek