Cégvilág

Feketézés a gyógyszertárakban

A feketézés egyik melegágya lehet a rossz jogszabályokkal s az etikai rendszer nullifikálásával működő gyógyszertári hálózat.

Nincs számonkérés, emiatt a beteg veszít, mindeközben a patikák 13 milliárd forinttal tartoznak a nagykereskedőknek – mondta a Világgazdaságnak Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Az előző évek kudarcba fulladt kezdeményezései után abban bízik: felelős kormányzás következik, s megoldandó problémák várnak rá a gyógyszerellátás szabályozásában.

Hiába kérték a jogalkotókat, nem vették ki a törvényből az ajándékozás lehetőségét. Így előfordul, hogy egy beteg tíz receptet tesz a patika tárájára, és kéri annak ellenértékeként a tízszer száz forintos ajándék bónuszt, majd gyógyszerkiváltás nélkül távozik. Hogy mi lesz a receptekkel? Nem zárható ki, hogy a patikus elszámolja azokat is az OEP-nél, s megkapja értük a társadalombiztosítási támogatás összegét.

Az etikus gyógyszer-kereskedelem visszaállításában sokat segíthetne, ha a közhatalmi funkcióitól megfosztott egészségügyi kamarák – köztük a gyógyszerészeké is – visszakapnák jogaikat és kötelezettségeiket.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

feketézés gyógyszertár patika
Kapcsolódó cikkek