Cégvilág

“Ipari oscar díjat” kapott a budaörsi Tetra Pak gyár

A Tetra Pak budaörsi üzeme, az első magyarországi csomagolóanyag gyárként, elnyerte a Japán Üzemi Karbantartási Intézet (Japan Institute of Plant Maintenance) Gyártási Kiválósági Díját.

Az “Ipari Oscar”-ként is ismert rangos elismerést a JIPM azon gyártóvállalatoknak ítéli oda, amelyek a gyártási, a vállalatirányítási és az adminisztrációs folyamat minden elemére olyan programot dolgoznak ki és vezetnek be, amely révén az egyes részterületek ún. nem értékteremtő tevékenységei minimalizálhatók, ezáltal pedig veszteségei nullára csökkenthetők. A Teljeskörű Hatékony Karbantartás (Total Productive Maintenance) rendszer eredményességét mutatja, hogy annak révén, a 2006-tól 2009 végéig tartó időszak alatt, a budaörsi Tetra Pak gyár közel 1 milliárd forinttal tudta csökkenteni működési költségeit.

A Teljeskörű Hatékony Karbantartás rendszer működésének alapja a dolgozók bevonása és a gépek, berendezések hatékonyságának javításával kapcsolatos döntések delegálása a dolgozók szintjére valamint a dolgozók ötleteinek és javaslatainak integrációja a berendezések fejlesztésébe és javításába.
 
A Tetra Pak budaörsi gyárában ennek érdekében fejlesztési csoportokat hoztak létre. A fejlesztési csoportok nemcsak a gyártás, de a logisztika, a tervezés, az adminisztráció és a beszerzés területén is működnek és saját maguk határozták meg azokat a feladatokat, amelyek egységük veszteségeinek, hibáinak, selejt termelésének és munkaidő kiesésének minimalizálásához, nullára csökkentéséhez szükségesek. A fejlesztési csoportokat és az újító dolgozókat a budaörsi gyár vezetése díjakkal ösztönözte. Pénzjutalom járt például a „legjobb fejlesztő” csoportnak, a legtöbb „egyéni újítást” beadó, a „legjobb rendellenesség jelző és elhárító” dolgozóknak, valamint a „legjobb oktatónak” is.
 
A Teljeskörű Hatékony Karbantartás rendszer alkalmazása során a budaörsi Tetra Pak üzemben eddig közel 300 fejlesztési csoport működött. Emellett évente közel 7.200 kisebb-nagyobb, a gépek működését hátráltató rendellenességet detektálnak, és csak a tavalyi évben több, mint 1.900 újítási javaslatot adtak be a dolgozók.
 
„A japán karbantartási modell bevezetése azt teszi lehetővé számunkra, hogy a Magyarországon gyártott italoskarton csomagolóanyagokat folyamatosan magas minőségi színvonalon gyártsuk és az eddigieknél is pontosabban jutassuk el vevőinkhez” – mondta Svend Weidemann, a Tetra Pak magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója: „E komplex rendszer bevezetése annak bizonyítéka, hogy nemcsak a budaörsi gyár termékei, de az itt dolgozó csapat munkája is világszínvonalú” – tette hozzá a vezérigazgató.
 
A Teljeskörű Hatékony Karbantartás rendszerrel kapcsolatban a budaörsi szakemberek egy 260 oldalas összefoglalót állítottak össze a JIPM Kíválósági Díj auditjára a módszer alkalmazásának eredményeiről és emellett két alkalommal 10 és 15 fejlesztési csoport munkája került bemutatásra a dolgozók által. A japán auditorok elismerték a jól végrehajtott és eredményes csoportmunkákat és kiemelték a dolgozók látható elkötelezettségét a fejlesztésekkel kapcsolatban..
 
A Teljeskörű Hatékony Karbantartás díj kiválósági fokozatát elismerő plakettet a budaörsi Tetra Pak gyár képviselői 2010. március 12-én vették át Kiotóban, ahol 2009-es teljesítménye alapján, a JIPM összesen 73 vállalatnak, köztük egyetlen magyarországi cégként, a budaörsi Tetra Pak üzemnek adta át a Teljeskörű Hatékony Karbantartás díjat.

tetra pak svend weidemann teljeskörű hatékony karbantartás jipm
Kapcsolódó cikkek