Cégvilág

Kik juthatnak olcsóbb áramhoz?

Olcsóbban jutnak villamos energiához az egyetemes szolgáltatásban azok, akik az áramot olyan berendezés működtetésére használják, amely megújuló energiahordozóval állít elő hőt épületfűtéshez.

A kedvezményes, úgynevezett H tarifára vonatkozó rendelet már az év elején hatályba lépett, végrehajtási rendelete viszont csak a napokban jelent meg. A díj mértéke nem lehet nagyobb, mint az adott szolgáltató legalacsonyabb (B) tarifája, azaz az éjszakai áramé, ez utóbbit a normál lakossági tarifa (A1) 70 százalékában maximálja a rendelet. Minden egyetemes szolgáltató köteles felkínálni a H tarifát a feltételeknek megfelelő ügyfeleinek. Kínálják is, már az év eleje óta.

Ám amiatt, hogy az új díjszabás csak a fűtési idényben él, eleve kevésbé versenyképes, mint az Elmű-Émász csoportnál már régebb óta meglévő és az év egészében igényelhető G (geo) tarifa. „Ügyfeleink a H és a G közül inkább a kedvezőbb geotarifánkat választják, de persze még ez a több száz vevőből álló kör sem hatalmas” – válaszolt lapunknak Boross Norbert, a csoport szóvivője. Tapasztalata szerint még az új építésű házak építtetői számára is fontosabb mutató a beruházás megtérülése, mint a környezettudatosság.

Igaz, a H tarifát nem is azért vezették be, hogy egy bizonyos kör olcsóbban jusson áramhoz, hanem hogy a megújulóalapú épületfűtés terjedésével csökkenjen az ország gázigénye. Csakhogy mitől létesülnének újabb geotermikus vagy napelemes fűtési rendszerek, ha még a kedvezményes tarifával is többe kerülnek, mint a gázfűtés?

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

áram áramtarifa megújuló H-tarifa fűtés épületfűtés Elmű-Émász egyetemes szolgáltatás
Kapcsolódó cikkek