Cégvilág

Kisebb keretösszeg a technológiafejlesztési támogatásoknál

A hazai kis- és középvállalkozások technológiafejlesztését célzó 2010. évi támogatások összege a tavalyi év kiemelkedő értékéhez képest várhatóan csökkenni fog. A támogatások igénybevételének feltételei pedig a pénzügyi válság előtti gyakorlathoz térnek vissza.

A 2010. évi A jelű technológiafejlesztési pályázatok 2010. márciusában kerültek kiírásra, míg a B jelű pályázatoknak csak a társadalmi egyeztetése történt meg eddig, a pályázatok kiírása a következő hetekben várható. Míg 2009-ben jelentősen bővült az elérhető támogatások köre, addig a 2010. évi kiírásokban, illetve a tervezetekben szereplő keretösszegek nagyjából egyharmados csökkenést mutatnak a 2009. évi szinthez képest. Ráadásul a kormányzat 2009-ben az igénybevétel feltételeit is jelentősen enyhítette a pénzügyi válság hatásainak csökkentése érdekében: az előleg összege 40 százalékra emelkedett, és a korábbi árbevétel-növekedési elvárások helyett maximum 10 százalékkal csökkenő árbevétel vagy az alkalmazotti létszám fenntartása is elegendő vállalásnak minősült.

Az 2010. évi A jelű támogatások esetében az elérhető támogatás maximuma 50 millió forintról 20 millió forintra csökkent. Ugyanakkor a pályázóknak a fenntartási időszakra a tavalyi évvel megegyező könnyített követelményeket kell vállalniuk. A B jelű támogatások esetében az elnyerhető támogatás összege nem változik 2010-ben, azonban a megjelent tervezetek alapján a pályázóknak legalább 5 százalékos reál árbevétel-növekedést kell vállalniuk éves szintén a projekt megvalósítását követő 2 évben, illetve amennyiben a létszám fenntartását választanák, akkor a létszámmal együtt a nettó árbevétel fenntartását is vállalniuk kell.

„A 2010. évi pályázatokban jelentősen csökkent a támogatásintenzitás. Míg korábban akár 70 százalékos mértékű támogatás is elérhető volt a KKV-k fejlesztési beruházásaihoz, a 2010. évi pályázatokon a támogatás mértékének maximuma 50 százalékra csökken, amelyet jellemzően csak a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben megvalósuló beruházások esetében lehet elérni.”- emelte ki Szakáll Gábor, a Start Zrt. üzletág igazgatója.

A 2009. évi kiírásokhoz képest további kedvezőtlen változás az elérhető előleg arányának 40 százalékról 25 százalékra csökkentése. Emellett a GOP 2.1.1/B és KMOP 1.2.1/B jelű pályázatok tervezetében kizáró tényezőként szerepel, ha a társaság nettó árbevétele 2009-ben – székhelytől függően – 0, 5 vagy 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent, amely a válság következtében akár jelentősen csökkenő 2009. évi árbevételek miatt sok potenciális pályázót zár ki a jogosultak köréből.

A pályázati kiírások társadalmi egyeztetése során leginkább a kizáró tényezők között szereplő, 2009. évre vonatkozó árbevételi követelményt kritizálták, amely a hozzászólók szerint a hazai vállalkozások jelentős részét kizárja a támogatásra jogosultak köréből. Emellett a továbbra is fennálló forráshiány miatt a Start Zrt. az előleg mértékének csökkentése helyett a támogatási összeg akár 100 százalékára történő emelését javasolja megfontolásra, természetesen megfelelő biztosítékadási kötelezettség mellett.

„A jelentős összegű elérhető forrás jó hír a vállalkozásoknak, azonban a feltételek szigorítása nehezen indokolható a jelenlegi gazdasági helyzetben, ehhez a gazdasági környezetben további javulásnak kellene mutatkoznia. A 2009. évi árbevételre vonatkozó szigorú kizáró tényezők a potenciális kedvezményezettek körét jelentősen szűkítenék, ezért itt rugalmasabb feltételek lennének szükségesek.” – véli Szakáll Gábor. ”Az előleg arányát megfelelő biztosíték mellett akár 100 százalékra is fel lehetne emelni, ez jelentősen megkönnyíthetné a kedvezményezettek helyzetét. A vállalkozások közül ugyanis továbbra is sokan szembesülnek nehézségekkel a szükséges finanszírozás megszerzésekor, amely a támogatás előfinanszírozása nélkül jelentősen kisebb terhet jelenthetne.” – tette hozzá Szakáll Gábor.


160 milliárdot meghaladó KKV fejlesztési források (2004-2009)

A 2004-2006 között működő Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében a kifejezetten a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó támogatások összege elérte a 40,8 milliárd forintot, melyből 38,9 milliárd forint került kifizetésre 6.448 pályázó részére. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében a kis- és középvállalkozások fejlesztésére kiírt 2007 évi pályázatokon 15,4 milliárd forint forrásról született pozitív döntés, 1.135 pályázó részére. Ugyanakkor 2008-ban és 2009-ben jelentős emelkedés történt, és a három év alatt csaknem 6400 pályázó részére megítélt támogatás összege elérte a 122,5 milliárd forintot, amelyből 44,1 milliárd forint került eddig kifizetésre.

 

 

támogatás KMOP szakáll gábor GOP Start Zrt. technológiafejlesztés
Kapcsolódó cikkek