Cégvilág

"Lusta és félretájékozott az EU versenyfelügyelete"

Sir Richard Branson, a Virgin Atlantic vezére úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak meg kellene akadályoznia a British Airways (BA) és az American Airlines (AA) szövetségét.

A Virgin Atlantic vezetője egyértelműen kijelentette: az Európai Bizottságnak nemet kell mondania a két légitársaság együttműködésére. Richard Branson azt sem zárta ki, hogy jogi lépéseket tesz, ha Brüsszel nem tesz eleget az elvárásainak.

A légitársaság tulajdonosa úgy látja, hogy az Európai Bizottság jelenleg téves, félretájékozott és lusta módon áll a kérdéshez. Hozzátette, hogy a transzatlanti légiszövetséget ugyanúgy kell kezelni, mint a BA és az Iberia múlt héten jóváhagyott szövetségét. A spanyol-brit együttműködés nyomán a világ egyik legnagyobb légitársasága jön létre, amely évente 58 millió utast szállít – írja a Guardian.

Ehhez a konglomerátumhoz csatlakozna részben az American Airlines a jelenlegi tervek szerint. A BA úgy látja, hogy a megállapodás hasznos lesz az utasok számára, Branson viszont állítja, hogy nem csak a brit és amerikai légiközlekedés, de az utasok számára is káros lehet az üzlet. Az amerikai légicégekben legfeljebb 25 százalék lehet külföldi tulajdonosé, így fúzióra nem lehet számítani, viszont a cégek jövedelem- és kapacitás megosztással üzletelhetnek. Ha pedig a tulajdonosi szerkezet nem változik, az Európai Bizottság versenyjogi szempontból nem vizsgálja az ügyet.

American Airlines British Airway virgin Branson
Kapcsolódó cikkek