Cégvilág

Magára talál a mobilipar

Egyes hálózatokban már csúcsra jár a mobilinternet, szükség van kapacitásnövelésre

Már az idén magára találhat a világ mobilipara a globális gazdasági válság miatt elszenvedett tavalyi mélyrepülés után. Az iparágban zajló folyamatok ugyanis egyértelműen ebbe az irányba mutatnak. Elemzők szerint a világ országainak többségében lassan magára talál a gazdaság, ami természetesen kihat majd a távközlési iparra is. Az operátorok ugyan rákényszerülnek majd a hálózatuk megosztására, ez viszont jót tehet a piac kisebb szereplőinek.

Optimista nyilatkozatok hangzottak el több a mobilágazatban tevékenykedő cégvezető szájából is. A hálózati berendezéseket gyártó svéd Ericsson elnök-vezérigazgatója, Hans Vestberg egyenesen odáig ment, hogy szerinte a mobilszolgáltatók mint meghatározó infrastruktúra-befektetők nagyon fontos szerepet játszhatnak a krízisből történő kilábalásban. Márpedig a hálózatok bővítésére egyre inkább szükség lesz, piackutatók szerint a mobil-előfizetések jelenleg 4,6 milliárdra rúgó mutatója öt éven belül elérheti a hétmilliárdot is.

Az ágazaton belül is jelentős átrendeződés kezdődött, az Ericsson-vezér szerint a mobil-adatforgalom világméretekben már meghaladja a hangátvitelit. A megállapítás a cég által, élő hálózatokban végzett méréseken alapul. A globális adatforgalom az elmúlt két évben 280 százalékkal növekedett, és az előrejelzések szerint a következő öt év során évente megduplázódik. A folyamat hozzájárul a mobilszolgáltatók bevételének emelkedéséhez is, mivel egyre több ügyfél használja az adatforgalom-generáló eszközöket, az okos telefonokat vagy a PC-ket.

Az iparágban zajló folyamatok közül tavaly az egyik legszembetűnőbb a beruházások visszafogása volt. A szolgáltatók ezenfelül erőteljesen törekedtek a működési költségek kordában tartására is. A fejlett piacokon az operátoroknak az idén is lassuló ügyfélszámbővüléssel kell számolniuk, tovább csökken a hangátvitelből származó bevétel, s ezt nem nagyon tudja ellensúlyozni az adatforgalom alakulása, mivel az utóbbi esetében az igények egyelőre gyorsabban nőnek, mint a hálózati lefedettség. Erre legutóbb az AT&T mutatott példát.

A második legnagyobb amerikai szolgáltató a közelmúltban kénytelen volt beismerni, hogy hálózatában csúcsra jár a mobilinternet, ez pedig a hálózat egészének a teljesítményére is hatással van. A brit O2 is jelezte, már kapacitásai határán jár, kénytelen lesz több százmillió font sterlinges bővítő beruházást végrehajtani a hálózatában. A leterheltséget jól illusztrálja az a számítás, amely szerint egy YouTube-video megtekintése a mobiltelefonon akkora kapacitásokat köt le, mint 500 ezer SMS egyidejű küldése. Elemzők szerint a hálózatok túlterheltsége miatt a szolgáltatók egyes piacokon az átalánydíjas adatcsomagokról visszatérhetnek az adatmennyiségtől függő díjazásra.

Új utat törnek maguknak a virtuális mobilszolgáltatók (MVNO) – jósolják a Wireless Intelligence elemzői. Tavaly világszerte 70 új MVNO kezdte meg tevékenységét, közülük sokan már nem a fejlett észak-amerikai vagy az európai piacokon próbálnak szerencsét, hanem a fejlődő országokban, így 2009-ben piacra léptek az első fecskék Ománban, Szenegálban, Thaiföldön, de megélénkült ez a szektor Malajziában és Új-Zélandon is. Ahogy jönnek, úgy mennek is, Nyugat-Európában már a piacnak ez a szegmense is a (túl)érett szakaszba ért, megkezdődött az itteni MVNO-k kivonulása. Ez következett be Belgiumban és Hollandiában. Az USA-ban és Kanadában pedig a Virgin Mobile hagyta el a piacot azt követően, hogy az említett cégeket felvásárolták.

Átrendeződő hálózati piac

Nagy átrendeződés várható a következő években a hálózati infrastruktúrát szállító vállalkozások körében is. Az ágazatot hosszú ideje meghatározó gyártóknak – Ericsson, Nokia Siemens Networks (NSN), Alcatel-Lucent – komoly kihívói akadtak az elmúlt egy-két évben a távol-keleti versenytársak „személyében”. A kínai cégek közül főként a Huawei, de az utóbbi időben a ZTE is már jó néhány üzletet elhalászott a hagyományos konkurencia orra elől, vagy kiütötte őket a már megnyert szerződésekből.

Erre Magyarországon is volt példa, két éve a Huawei építette újra a Vodafone itteni hálózatát, a ZTE pedig az LTE-tesztre nyújtott mindenkinél kedvezőbb ajánlatot a Pannonnak.

Erre Magyarországon is volt példa, két éve a Huawei építette újra a Vodafone itteni hálózatát, a ZTE pedig az LTE-tesztre nyújtott mindenkinél kedvezőbb ajánlatot a Pannonnak. -->

inkommunikáció mobilipar
Kapcsolódó cikkek