Cégvilág

Vulkáni hamu - "Nagyobb veszteség, mint szeptember 11."

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) ma erőteljesen kritizálta az európai kormányzatokat, mert a szervezet szerint az államok nem kezelték megfelelő körültekintéssel az izlandi vulkánkitöréssel kapcsolatos helyzetet.

Az IATA vezetője, Giovanni Bisignani mai bejelentése szerint naponta mintegy 200-250 millió dolláros veszteséget okoznak a légicégeknek a vulkáni hamu miatt bejelentett légtérzárak. A légitársaságokat tömörítő legnagyobb szakmai szövetség úgy látja, hogy a helyzet nagyobb károkat okoz majd az iparágnak, mint a 2001 szeptember 11-i terrortámadások. Az IATA ezért a légterek biztonságos megnyitását kezdeményezte és egyben az ENSZ légügyi szervezetének találkozóját kezdeményezte.

Bisignani a Reuters jelentése szerint úgy fogalmazott: "ez a történet pár hét múlva nagyon zavarba ejtő lesz Európa számára". Az IATA vezetője párizsi sajtótájékoztatóján a megfelelő koordináció és szakmai ellenőrzés hiányára hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy öt napig tartott, amíg a vészhelyzettel kapcsolatban sikerült összehívni a közlekedési minisztereket. Bisignani a légtér mihamarabb történő megnyitását szorgalmazta, miután a hétvégén több légitársaság is sikeres repülést hajtott végre a hamufelhő ellenére.

Eddig az AP szerint néhány kisebb reptér forgalma állt helyre és az európai illetékesek azt remélik, hogy ma a szokásos légiforgalom 50 százalékát bonyolíthatják a repterek. Ugyanakkor Európa három legnagyobb reptere tovább is zárva maradt, a brit, francia, német és holland légikikötők nem üzemelnek ma délelőtt. Olaszországban egy időre megnyitották a légteret északon, majd a helyzet rosszabbodásával ismét lezárták. A brit hatóságok közlése szerint a légiközlekedési korlátozások keddig fennmaradnak.

Ma délután – éppen a légtérzár miatt – videókonferencia segítségével tanácskoznak az európai közlekedési miniszterek. Dominique Bussereau francia tárcavezető előzetesen annyit mondott, a felhő mozgásának megfelelően megpróbálják a lehető legtöbb légiutat biztonságosan megnyitni.

A nemzeti légügyi hatóságoknak jogukban áll országuk légterének lezárása rendkívüli esetén. Ugyanakkor utasok nélküli tesztjáratokat is indíthatnak. Eddig a KLM, az Air France, a Lufthansa és az Austrian Airlines indított ilyen járatokat olyan magasságokon, ahol a hamufelhő kevésbé sűrű.

A britek a bankmentéssel példálóznak

A brit légi társaságok pilótáinak szövetsége (Balpa) a bankokhoz hasonló mentési akciót várna az ágazat megsegítésére, amelynek tevékenysége."A brit kormánynak közbe kell lépnie és meg kell mutatnia, hogy ugyanúgy viselkedik, mint amikor a bankokat életben tartotta".

Európa legnagyobb utazási társasága, a TUI Travel közölte, hogy a vulkáni hamu okozta forgalomkiesés eddig 30 millió dolláros kárt okozott a cégcsoportnak.

Európa legnagyobb utazási társasága, a TUI Travel közölte, hogy a vulkáni hamu okozta forgalomkiesés eddig 30 millió dolláros kárt okozott a cégcsoportnak. -->

légtérzár vulkán Bisignani légitársaság IATA közlekedési miniszter hamu
Kapcsolódó cikkek