Cégvilág

A Főtáv már távhűt is!

A fűtési hőenergia és melegvíz szolgáltatás mellett, világszerte számos távfűtő vállalat szolgáltat már távhűtést is. Hozzájuk csatlakozik 2010-től a Főtáv.

A távhűtést a kezdetekben – a rendszer speciális igényei (hely, és gépigény) miatt - nagyobb komplexumok, ipari fogyasztók energia-hatékony és környezetkímélő ellátására alkalmazták, mára azonban számos szolgáltató lakossági fogyasztókat, társasházakat is integrált rendszerébe. Magyarországon elsőként a piacon a Főtáv leányvállalata, a Csepeli Hőszolgáltató (CSHSZ) Kft. nyújt távhő- és távhűtési szolgáltatást a csepeli Rákóczi Liget lakópark számára.

A távfűtés és távhűtés kulcsfontosságú szerepet tölt be az alacsony széndioxid-kibocsátású fűtésben és hűtésben szerte Európában. Az ECOHEATCOOL tanulmánya megerősítette annak lehetőségét, hogy évente további 400 millió tonna széndioxid takarítható meg (ez 9,3 százalékos széndioxid csökkentést jelent – többet, mint a teljes kiotói célszám) egy jobb és fejlettebb távfűtés-távhűtés alkalmazásával a 32 európai országban. Egy kiterjedtebb távfűtés-távhűtési rendszer lehetőségének megteremtése így egy fenntartható energiarendszerhez és az energia fényesebb jövőjéhez járul hozzá.

2010-től jelenik meg a CSHSZ a budapesti energetikai piacon. Jelenleg is több hűtési ajánlat kidolgozása folyik, hiszen egy környezetvédelmi szempontokból is előnyös és versenyképes szolgáltatást tud a cég ajánlani. A Főtáv bízik abban, hogy az ÖKOPlusz programba belépő fogyasztóknál jelentkező, átlagosan 21 százalékos hőmegtakarítást az új fogyasztók rendszerbe léptetésével, illetőleg a távhűtési szolgáltatással tudja kiegyensúlyozni. A cég szerint a távhűtés akár öt- tízszer nagyobb hatékonysággal működhet, mint a helyi megoldások.

távfűtés Főtáv CSHSZ lakópark Kiotó megtakarít távhűtés
Kapcsolódó cikkek