Cégvilág

Feljelentették az MVM-et - Már nyomoz a Fővárosi Főügyészség

Nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség egy ismeretlen feljelentő feljelentése alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. két ügylete kapcsán. A feljelentő négy ügycsoportot jelölt meg, de az ügyészség megállapítása szerint csak kettőnél merülhet fel bűncselekmény gyanúja. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodát jelölték ki nyomozásra (NNI), ők pedig az MVM-nél korában már megindult nyomozásokkal egyesítették az ügyet - írja az index.hu a Független Hírügynökségre hivatkozva. Az MVM az ügyek hátterét közleményében mutatja be.

A Nemzeti Nyomozó Iroda már korábban vizsgálatot indított az MVM-nél, a Vértesi Erőművel kapcsolatos ügyekben és a társaság szerbiai terjeszkedésével, illetve annak elmaradásával kapcsolatban. Ezekben hűtlen kezelés miatt indult eljárás és ezekhez csatolták most a Fővárosi Főügyészség által másik két ügyben elrendelt új nyomozásokat - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője, Bartha László.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője úgy tájékoztatott, hogy május 21-én rendeltek el nyomozást az MVM-nél, egy ismeretlen feljelentő feljelentése alapján. A feljelentő négy ügycsoportot sorol fel, mindegyik az MVM-mel kapcsolatos. Ezek közül kettő ügyben rendeltek el nyomozást és annak lefolytatásával az NNI-t bízták meg. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen indult meg a nyomozás.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a két új ügy az MVM székház 2009-es megvásárlása és a szintén 2009-es, sopronkövesdi szélerőmű beruházás. A feljelentő szerint az MVM egy lízingcégtől, közvetlenül az irodaház megépülése után, Budapesten az irodaházak kategóriájában példa nélkül állóan magas áron vette meg az épületet. Ezzel a feljelentő szerint jelentős vagyoni hátránya keletkezett a cégnek.

A szélerőmű beruházás pedig felesleges volt a feljelentés szerint. A feljelentő azt állítja, hogy olyan magas áron vették meg a parkot, amely nem térül meg. A feljelentő szerint ugyanis csak bizonyos szélsebesség mellett működne gazdaságosan a szélerőmű park, de ilyen átlagos szélsebességet szerinte nem lehet mérni Magyarországon.

Az ügyekkel kapcsolatban az MVM kommunikációs osztálya közleményt jutatott el lapunkhoz miszerint a társaság a sajtóból értesült arról, hogy névtelen feljelentés alapján a Fővárosi Főügyészség ismeretlen feljelentő által négy ügyben tett feljelentése alapján nyomozást rendelt el két meghatározott tranzakció kapcsán, valamint arról, hogy a nyomozás lefolytatására a Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki. Az MVM közleményében hangsúlyozza, hogy az eljárás megindításáról ez idáig hivatalos értesítést nem kapott, egyben sajnálattal veszi tudomásul, hogy ilyen komoly horderejű kérdésekben a feljelentő személy az ismeretlenség homályába burkolózik, holott a média által közölt adatok, nézetek bizonyos fokú informáltságról árulkodnak.

A székház-üggyel kapcsolatban az MVM-csoport kijelenti, hogy a beruházására vonatkozó döntések az MVM korábbi vezetésének időszakában születtek. Az erről szóló okiratokat 2006 tavaszán Kocsis István vezérigazgató írta alá. A jelenlegi vezetésének döntési mozgástere kizárólag az üzletileg rendkívül előnytelen bérleti konstrukciónak a tulajdonba lépésre történő átalakítására korlátozódott. A megváltozott pénzügyi környezetben az eredeti bérleti konstrukció ugyanis ingatlanszakértői elemzések (Colliers International) tanúsága szerint egyértelműen előnytelen és szokatlan volt, hiszen a több évtizeden keresztül tartó bérletet követően teljes piaci áron vásárolhatta volna meg az ingatlant az MVM. Ehelyett – a nemzetközi ingatlanszakértői elemzés értelmében – az előnytelen bérleti konstrukció helyett az azonnali tulajdonjog megszerzés mellett döntött, megtakarítva így több évtizeden keresztül kifizetendő bérleti díjat és kiküszöbölve így a futamidő alatt fennálló jelentős árkockázatot.

Az ERSTE bankcsoporttól történő vásárlást az MVM tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kiadott mandátum alapján az MVM közgyűlése hagyta jóvá. A vételárnál figyelembe kellett venni, hogy az épületben számos az országban egyedülálló, különleges építészeti megoldásokat igénylő feladatkörnek ad helyet, így itt található többek között az országos rendszerirányító. A székházvásárlást az MVM könyvvizsgálója – folyamatos évközi tájékoztatás mellett – az éves könyvvizsgálat keretében ellenőrizte, és rendben találta. Az MVM jelenlegi vezetésének döntése alapján a tranzakciót nem kísérte a meglévő régi székházállomány értékesítése, ennek eredményeként az MVM irodaépületeinek az új kormányzati struktúrában is szerepe lesz.

Szélerőmű-park akvizícióval kapcsolatban az MVM azt jelezte, hogy az akvizíciót egy éves előkészítő munka előzte meg, az MVM tulajdonosi testülete, a közgyűlés két, az Igazgatóság pedig több alkalommal is tárgyalta. A tényleges döntést részletes elemzések, független műszaki, jogi és nemzetközi könyvvizsgálói értékelések támasztották alá. A Raiffeisen bankcsoporttól megvásárolt park az ország egyik leghatékonyabban működő, az ország legjobb kihasználtságú létesítménye. Az akvizícióval egyidejűleg az MVM a rendszerszabályozás részévé tette a parkot, elősegítve ezzel a megújulók további terjedését. Az akvizíciót az MVM könyvvizsgálója szintén ellenőrizte az éves vizsgálat keretében, és szintén rendben lévőnek találta.

Szerbiai erőmű beruházásról szólva a társaság közleményében arról tájékoztatott, hogy semmiféle olyan dokumentum nem áll az MVM rendelkezésére, mely a cég korábbi vezetése által kezdeményezett szerbiai erőmű-beruházás üzleti megalapozottságát alátámasztaná. Az MVM felelős állami cégként nem teszi kockára szabad forrásait kétes kimenetelű ügyletekért. Az óvatosságot a tervezett ügyletet kísérő, az MVM könyvvizsgálója által feltárt off-shore pénzmozgások is indokolták. A másfél éven át, nemzetközi befektetési pénzintézet bevonásával lezajlott vizsgálat során semmilyen értékelhető elem nem merült fel, mely alátámasztotta volna a befektetési szándékot. Az MVM jelenlegi vezetése által megbízott nemzetközi jogi irodák sem találtak értékelhető projekt kezdeményezéseket, amelyeket folytatni lehetett volna.

 

szélerőmű-park Kocsis istván főügyészség offshore székház MVM
Kapcsolódó cikkek