Mobillaboratóriumokkal terjeszti ki az ökológiai termesztés vizsgálatát a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A hazai biotermelési folyamat legnagyobb részét ellenőrző szervezet ügyvezetője, Roszík Péter elmondta: a harmincmillió forintból, jórészt uniós támogatással, állami társfinanszírozásban megvalósuló beruházás lényege, hogy három kisteherautó helyben hajt végre ellenőrzéseket az 1500 hazai ökológiai gazdaságban. Ez jóval olcsóbb, mint a hagyományos vizsgálatok (a vegyszerek kiszűrése százezer forintos nagyságrendű, a génmanipulációé 50 ezres, míg a fuzáriumtoxinoké 30 ezres tétel).

Mint Roszík Péter a Világgazdaságnak elmondta, partnereik körében évente 4-8 olyan súlyos csalást tapasztalnak, amely a termelő kizárását vonja maga után. Szankcióval – vagyis az ökológiai igazolás visszavonásával – az éves szinten ellenőrzött több ezer termék közül nagyjából százat sújtanak. Ezek többnyire gabonák, amelyeknél ugyanazt a fajtát bio és „hagyományos” körülmények között is termelték.

A hazai ökológiai gazdálkodás felszálló ágban van: az elmúlt években – az EU-ban egyedülálló módon – tapasztalt visszaesés után mára a 2004-es szint fölé, 132 ezer hektárra növekedett az ilyen termelés alá vont földterület nagysága. Az elmúlt évek megtorpanását az magyarázza, hogy az elmúlt öt évben a gazdák nem számíthattak a biotermelést támogató forrásokra, most azonban az agrárkörnyezet-gazdálkodági programon belül múlt év végén újra lehetett támogatást igényelni támogatást – emelte ki Roszík Péter. Hozzátette: pozitív fejlemény, hogy nemcsak a terület növekszik, hanem a belső struktúrája is kedvező irányban változik: miközben folyamatosan csökken a gyeptermelés, gyorsan nő a nagy értékű kultúrákat termelő gazdák (szőlész, borász, zöldségtermesztő) száma. Ez annál is inkább fontos, mivel az össztermelés 80 százalékát kitevő még ma is jórészt alapanyagokból áll.

Fejlődik ugyanakkor a hazai piac is, ám a hazai biotermesztés még mindig elmarad az európaitól. Amíg az európai termőterületek átlagosan 5 százalékán folytatnak ilyen gazdálkodást, hazánkban ez az arány mindössze két százalék. A fogyasztás pedig egy százalék alatt van, míg Dániában eléri a 15 százalékot.