Cégvilág

Hamis gyógyszerek: félmillióan vannak veszélyben Magyarországon

Magyarországon a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kutatása szerint a felnőtt lakosság 7 százaléka veszélyeztetett, azaz több mint félmillió ember vásárolna bizonytalan forrásból származó gyógyszert.

A gyógyszerhamisítás jelenségéről tartott sajtótájékoztatót május 5-én a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). A sajtótájékoztatót megnyitó Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke a hamisítás és kiemelten a gyógyszerhamisítás gazdasági és társadalmi következményeire hívta fel a figyelmet.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a magyar rendvédelmi szervek 3 százalék körüli arányra becsülik a teljes magyar gyógyszerforgalomban a hamis gyógyszerek arányát. Mivel azonban az illegális szerek értékesítése teljes egészében az illegális csatornákon keresztül zajlik, a probléma nem kap a valós súlyának megfelelő figyelmet a hazai közéletben.

A HENT rendelkezésére álló adatok szerint viszont Magyarországon körülbelül félmillió állampolgár minősíthető veszélyeztetettnek, így a probléma mindenképpen széleskörű figyelmet érdemel.

A HENT „Hamisítás Magyarországon” című felmérése szerint a magyar nagykorú fogyasztók 7 százaléka, vagyis több mint félmillió fő van fokozottan kitéve a hamis gyógyszerek fogyasztásával járó kockázatoknak. Ők azok, akik könnyedén a gyógyszerhamisítók áldozataivá válhatnak. A reprezentatív kutatás eredményei szerint körülbelül 80 ezer ember van Magyarországon, aki gondolkodás nélkül, bármikor vásárolna illegális forrásból gyógyszert, további közel 500 ezer fogyasztó pedig hajlik arra, hogy éljen az ilyen lehetőséggel.

HENT gyógyszerhamisítás hamisítás felmérés Hamisítás Elleni Nemzeti Testület
Kapcsolódó cikkek