Cégvilág

Irodára még telik a bankoknak - A legnagyobb bérlések

Az európai bankszektor az elmúlt hat hónap irodabérleti tranzakcióinak köszönhetően jelentős fellendülésen ment keresztül, derül ki a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó legújabb Európai Banking Briefing riportjából.

Párizs és London jár leginkább élen a fellendülésben, míg a bankok által bérelt irodaterület Európában elérte a 400 000 négyzetmétert a 2010 első negyedévének végéig tartó hat hónapban. Ez az érték közel kétszerese az előző félévinek, valamint a 2008 utolsó negyedéve óta mért legmagasabb. Az összes iroda bérbeadás mértéke átlagon felüli, melynek több mint 11 százalékát a bankok tranzakciói adják.  Ez 2,5 százalékos növekedést jelent az előző hat hónaphoz képest.

Az irodabérbeadási mutatók növekedése leginkább a Párizsban és a Londonban kötött nagyobb tranzakcióknak köszönhető, melyek önmagukban a bankok irodabérlésének 66 százalékát tették ki Európában. 2009 utolsó negyedévében a bankok részéről Párizs bizonyult a legaktívabb helyszínnek, itt a pénzintézetek által bérbevett irodaterület az összes bérbeadás 60 százalékát tette ki.

2010 első negyedévében az összes bérbeadás 39 százalékával a londoni City & Docklands alpiac dominált.  A brüsszeli és moszkvai piacok is viszonylag aktívak voltak, 42 000 illetve 27 500 négyzetméter bankoknak bérbeadott területtel az elmúlt hat hónap során.

Kilenc olyan, egyenként több mint 10 000 négyzetméteres tranzakció történt Európában, mely a bankok bérlői aktivitásának fellendüléséhez vezetett. A kilenc kiemelkedő tranzakció közül négy saját tulajdonú épületben történt. Ez a négy ügylet összesen 130 000 négyzetméternyi területet jelent, mely a kilenc említett tranzakció 50 százalékát valamint az összes, bankok által bérelt terület 32 százalékát adja ezen időszakban.

bérbeadás irodabérlés Bank tranzakció Cushman & Wakefield iroda
Kapcsolódó cikkek