Cégvilág

Ismét egy kínos BKV-botrány: magyarázat a dupla fizetésre

Mint az a sajtóban több helyen megjelent, feltehetően banki-informatikai hiba miatt körülbelül minden negyedik BKV-dolgozó dupla áprilisi munkabért kapott. A cégnél a hibát elhárították, a téves utalás körülményeinek megállapítására belső vizsgálatot rendeltek el. Az érintett dolgozók számára a társaság megtéríti a visszautalás költségeit.

Feltehetően banki-informatikai hiba miatt a BKV Zrt. dolgozóinak kb. egynegyede dupla áprilisi munkabért kapott. Az érintetteket még a hiba napján - pénteken  - értesítették a túlfizetésről, illetve a visszafizetés lehetőségeiről, amelyet mind banki átutalásos módon, mind személyesen megtehetnek. A hibát elhárították, a téves utalás körülményeinek megállapítására belső vizsgálatot rendeltek el. A túlfizetés mértéke összesen 446 millió forint – tudatja a társaság közleménye.

A túlfizetés visszafizetése során továbbiakban a társaság a kollektív szerződés (KSZ) és a Munka Törvénykönyve (Mt.) vonatkozó passzusai szerint jár el. A KSZ és az Mt. (162. §) szerint a jogalap nélküli, tévesen kifizetett munkabérről vagy egyéb díjazásról a munkavállalót írásban kell értesíteni és felszólítani a visszafizetésre. A vonatkozó belső szabályzat és a jogszabály tehát megnyugtatóan rendezi a helyzetet, és biztosítja, hogy a dolgozókat ne érje kár a téves kifizetések miatt.

A BKV a túlfizetés visszautalásának költségét természetesen megtéríti a dolgozóinak. Amennyiben szociális vagy egyéb okok miatt néhány munkavállaló számára mégis nehézséget jelenthet a megjelölt határidőre történő visszafizetés, ezzel kapcsolatban keressük a közös megoldást, a helyzet megnyugtató rendezésére.

Azon dolgozók esetében azonban, akik esetleg a hivatalos felszólítás után sem juttatnák vissza a túlfizetett bért, a vonatkozó törvényi előírások figyelembevételével jár el a közlekedési táraság a túlfizetett összeg visszaszerzése érdekében.


 

túlfizetés BKV munka törvénykönyve visszautalás munkabér Kollektív Szerződés
Kapcsolódó cikkek