Cégvilág

Jön az újabb hamufelhő

A légügyi hatóságok újabb légzárlatot rendeltek el Írország, Észak-Írország és Skócia egyes részei felett, mert újabb vulkánfelhő érkezése várható a légtérben. Eközben az uniós közlekedési miniszterek ebben a témában folytatnak tárgyalásokat Brüsszelben.

Izlandi szakértők közölték a BBC-vel, hogy az Eyjafjallaljokull vulkán négy nappal ezelőtt ismét nagyobb mennyiségű hamut lövellt ki, amely a szél változása miatt most dél felé tart. Észak-Írországban Belfast és Derry repülőtereit lezárták, míg az ír légügyi hatóság máris közölte, hogy Írországban minden beérkező és kifelé tartó járatot leállítanak ma reggeltől délig – írja a New York Times.

Az újabb káosz felborítja David Cameron tervét, aki az ellenzéki konzervatívok vezetőjeként Észak-Írországba akart repülni. Az amszterdami repülőtéren a Dublinba tartó járatokat a nap nagy részére leállították. Németországban viszont a légügyi hatóságok közölték, hogy egyelőre nincsenek tervek a német légtér lezárására.

Eközben a BBC jelentése szerint  az EU közlekedési miniszterei Brüsszelben megbeszélésre ülnek össze, amelynek témája a korábbi, hat napos légtérzár. A múlt héten az EU közlekedésért felelős biztosának szóvivője közölte, hogy nagyobb koordináció mellett akár három nappal korábban megnyithatták volna az európai légteret.

vulkán Izland EU légtér közlekedési miniszter hamu
Kapcsolódó cikkek