Cégvilág

Már nem aggódnak a hitel fizetés miatt a kkv-k

A gazdasági válság kirobbanása óta eltelt másfél év számtalan nehéz helyzet elé állította a vállalkozásokat. A legutóbbi negyedéves eredmények azt mutatják, hogy, bár még mindig nem éri el a bankok megítélése a válság indulásakor mért szintet, az elmúlt másfél évben most először történt pozitív irányú elmozdulás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásából.

„Ez az első jele lehet annak, hogy a bankok - a válság kirobbanása óta először, és most is nagyon óvatosan, de - újra nyitottabbá kezdenek válni a hitelezésre, illetve az is valószínű, hogy a vállalkozások bankokkal kapcsolatos elvárásai is árnyaltabbak lettek” – elemezte az eredményeket Németh László.

A mintegy 700 kkv vezető megkérdezésével végzett kutatás eredményéből az is kiderült, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a banki hitelek jelentik az elsődleges finanszírozási megoldást (39 százalék). Második helyen (34 százalék) az uniós és állami pályázatokból nyert támogatásokat jelölték meg finanszírozási lehetőségként, melyet a tagi vagy tulajdonosi kölcsönök követnek (31 százalék).

A kutatás talán legpozitívabb eredményének az tekinthető, hogy a vállalkozások zöme, 82 százaléka véli úgy, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon minimális esélye van annak, hogy az elkövetkezendő egy évben visszafizetési problémákkal fog szembesülni.
 
Az által refinanszírozott vállalkozói hitelek – bár több könnyítés történt az elmúlt évben a hitelkonstrukciókban - egyelőre kevésbé elterjedtek, mint a normál banki hitelek.

A kutatás során megkérdezett 700 kkv csupán 7 százaléka vett igénybe eddig uniós finanszírozású hitelt, és mintegy 14 százalékuk számol ezzel a finanszírozási formával. Az alacsony ismertség és igénybevétel legfontosabb oka az, hogy az EU források felhasználása a likviditási/működésfinanszírozási területen kizárt, illetve erősen korlátozott – itt minden esetben elvárt új tevékenység, beruházás vagy tevékenység bővülés, amire a válság kapcsán kevés cég gondol. Az uniós hitelhez folyamodó vállalkozások körében az Új Magyarország Forgóeszköz Hitel és az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitel konstrukciók a leginkább népszerűek.

 

finanszíroz kis- és középvállalkozások felmérés Bank bizalmi index banki hitel K&H hitel kkv Európai Unió mikro-
Kapcsolódó cikkek